Transat Jacques Vabre: Top 3 multihulls zijn gefinisht

Gitana 11GITANA 11 2de, BANQUE POPULAIR 3de, met verrassing

Gisterenavond legde de GITANA 11 beslag op de 2de plaats bij de ORMA-multihulls. De GITANA had 9 uur en 10 minuten meer tijd nodig dan de winnaars op de GROUPAMA om de afstand Le Havre – Bahia te overbruggen.

Een gemiddelde snelheid van 17,37 knopen, da’s toch lang niet slecht...

De BANQUE POPULAIRE had bij haar aankomst deze ochtend om 6 uur een enorme verrassing in petto voor het welkomstcomité op de kade: zowat één meter van de centrale boeg ontbrak, en lag netjes vastgesjord op de trampoline.

"Terwijl we onder gennaker zeilden bij het begin van de nacht, scheurde zonder enige reden de boeg zomaar af. Er stroomt nogal wat water langs naar binnen, de romp begint te delamineren. Het is geen schoon zicht zo, de boot is bezig zichzelf te vernietigen..."

Afgescheurde boegAfgescheurde boegEen geluk dat zulke trimarans voorzien zijn van een degelijke crash-box, en volgespoten zijn met heerlijk schuim.

In the meantime, far at sea…

Bij de IMOCA’s geeft de ECOVER, met nog 1400 mijl te gaan, nog steeds het ritme aan, hoewel ze nu toch wat last begint te ondervinden van de doldrums. Intussen is haar voorsprong op de achtervolgers GROUPE BEL en CHEMINEES POUJOULAT opgelopen tot 40 mijl.

De vliegende pannenkoeken bevinden zich, als we de posities een zeilgegevens bekijken, waarschijnlijk middenin deze doldrums: 7,4 knopen snelheid is geen goed teken voor de supersnelle CREPES WHAOU. De achtervolgers kunnen nu het gat wat verkleinen, totdat ze zelf in deze gevarenzone komen.

De Italianen op de TELECOM ITALIA gaan intussen rustig door met zeilles te geven: de aanvallers op haar oostflank zijn ver teruggeslagen, de westkant bestaat niet meer. Pas 55 mijl achter haar steekt de eerste achtervolger de neus aan de deur: CHOCOLATS MONBANA. Die herinner ik me goed want op de kade in Le Havre hadden zijn veruit de lekkerste verrassing voor de toevallige voorbijgangers in petto...
www.jacques-vabre.com

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: