Catamaran zeilers zijn ontgoocheld!

Het schrappen van de multihull klasse uit de Olympische Spelen van 2012 heeft menig zeiler geschokt.
Door deze klasse te weren uit de Spelen die zullen georganiseerd worden door Groot Brittannië, heeft de ISAF raad eigenlijk beslist dat de enige zeilboten waarmee in de toekomst kan worden gezeild slechts één romp zullen tellen. Met deze beslissing koos men in feite tegen de snelste zeilboot in de Olympische Spelen.

En tegen de enige wedstrijd open voor zowel mannen als vrouwen, tegen een 30 jaar oude discipline, tegen de aanbeveling van haar eigen wedstrijd commissie, tegen een sport uitgevonden en sterk gesteund in het toekomstig Olympisch gastland.

Enkele klasse-voorzitters aan het woord

Mike Grandfield (US), voorzitter van de International Tornado Association, zei geschokt te zijn door de ISAF – beslissing : “multihull – zeilen heeft niet langer een zitje aan de ISAF-tafel en ISAF heeft gekozen om een monohull – organisatie te zijn.”

“Deze beslissing heeft niets te maken met het hanteren van objectieve criteria, maar alles met zeilpolitiek. Je zal op alle mogelijke manieren kunnen zeilen in de toekomstige Spelen, alleen dat wat het zeilpubliek echt wil zien zal er niet meer bij zijn. Namelijk zeilen in de snelste opwindendste boot, mét een maat van de andere sekse.F18 Hobie CatF18 Hobie Cat En dat alleen maar omdat deze boot twee rompen telt. Je zal niet meer kunnen zeilen in de derde meest populaire boot ter wereld, de Hobie Cat, noch in de snelste, de Tornado ! Als een zeilwedstrijd niet meer opwindend hoeft te zijn en niet meer gaat om diversiteit en populariteit, om wat gaat het dan nog wel volgens het ISAF ?”, aldus Nick Dewhirst, voorzitter van UKCRA (UK Catamaran Racing Association).

Hij wordt bijgetreden door David Brookes (AUS), ISAF vertegenwoordiger voor Hobie Cats : “Het is ontgoochelend te zien dat we in eerste instantie voldoende stemmen bij elkaar hadden, tot de delegatie uit de VS. een “deal” sloten met de 470 Klasse, ten koste van de multihulls.”

ISAF voorzitter Goran Petersson (SWE) stelt dat de 10 wedstrijden, gekozen voor de London Games, een perfect uitstalraam geeft aan de verscheidenheid in de zeilsport. Dewhirst spreekt dit pertinent tegen.

Cat - man Hamlin is ontgoocheld

Howie Hamlin is één van de deelnemers aan het A Cat Wereldkampioenschap in Isla Morada, Florida. In 2006 was hij genomineerd voor de US Rolex Yachtsman of the Year Award en hij stelt het volgende : “Van zeilplezier gesproken : met 83 kilo en een 30 voet langeA CatA Cat mast is de A Cat één van de meest spectaculaire boten van onze planeet. En dit is het resultaat van een simpel gehouden box-rule, waarbij slechts 4 dingen worden gemeten : lengte, breedte, gewicht en zeiloppervlak.

De A Cat mag dan gemakkelijk te zeilen zijn, zij is moeilijk goed te zeilen. Door haar gewicht versnelt en vertraagt ze heel snel. De betere zeilers zorgen voor een goede trim en zeilen hard. Eén fout en je ligt eruit. Ik heb veel respect voor de Cat-zeilers en weet hoe veeleisend de regatta’s zijn. Ze meezeilen maken van mij een betere zeiler, daar ben ik zeker van. Daarbij komt het plezier alle Cat-legenden te zien zeilen tegen elkaar. Dus waarom zijn de multihulls verbannen van de Spelen ?”

De Olympische zeildiscipline in de toekomst volledig in gevaar ?

Het Internationale Olympische Comité vindt dat het Olympische zeilen in gevaar is door het aantal wedstrijden en klassen te verminderen en heeft de ISAF reeds een waarschuwing gestuurd. En dit versterkt het vermoeden dat het ganse zeilgebeuren ooit uit de Spelen zou kunnen verdwijnen, aangezien sommige landen de zeilsport nog steeds als rijk, blank en elitair beschouwen!

Tijdens de vergadering van de ISAF Raad in Estoril, Portugal, verloor de ‘open multihull’ (Tornado) het van de ‘mannen- kielboot’ (Star) met... twee stemmen.

Mee discussiëren over het afvoeren van 1 Olympische klasse via het ClubRacer forum natuurlijk.

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: