Zanen/Heemskerk winnen Aruba Heineken Catamaran Regatta 2007

Zanen HeemskerkOp donderdagmorgen 15 November verlieten drie mogelijke winnaars Palm Beach voor de alles beslissende laatste race van de 17de Aruba Heineken Catamaran Regatta.

Na een lange baan van drie lussen en twee driehoeken, kwamen Eduard Zanen (Loenen aan de Vecht) en Mischa Heemskerk (Lisse) winnend over de lijn. Daarmee pakten ze tevens de eindzege.

Gunnar Larsen en Bastiaan Tentij (Den Haag) wisten een plek te klimmen en eindigden als tweede. Wouter Samama (Wageningen) en Sam Frank (Rotterdam) zakten naar de derde plaats.

KLM Race 10 – ‘Veilig zeilen’ levert winst op

“We leggen een baan voor jullie uit, waar alles in zit”, zei organisator Edwin Lodder tijdens de briefing. Hij keek naar de topteams en voegde er glimlachend aan toe: “Halve windse rakken, lussen en rondes tellen.”

Er stond een stevige wind, kracht vijf, dus het was opletten geblazen. De catamarans schoten uit de startblokken. De Britten Grant Piggott (vervanger voor William Sunnucks, die eerder weg moest) en Simon Farren kwamen als eerste bij de bovenboei. Zanen/Heemskerk rondden die als vierde, maar pakten onder spinnaker al twee boten terug.

Piggott: “In het tweede kruisrak gingen ze extreem ver door naar rechts, waardoor ze voor ons uitkwamen.” De Britten zaten aanvankelijk dicht achter de Nederlanders, die in elk spirak hun voorsprong uitbouwden.

Zanen: “We hebben vooral veilig gezeild, maar dat gaat ook als je vooraan vaart.” Volgens Heemskerk was hun voorbereiding goed en probeerden ze rustig te blijven: “We wisten dat de druk op ons allemaal rustte. Vanochtend zeiden we tegen elkaar dat ons evenement eigenlijk al geslaagd was en dat we gewoon gingen genieten. We wilden een gedegen wedstrijd varen en dat hebben we gedaan. We wonnen met een flinke voorsprong.” Daarmee wonnen de mannen de Aruba Heineken Catamaran Regatta 2007. Zanen, die in 2005 samen met Heemskerk op de Tornado tweede werd: “Het was leuk om op de F18 te zeilen. De strijd was enorm groot. Het lag dicht bij elkaar, dus ik heb veel van boot tot boot situaties geleerd. Mischa is een goede coach.”

Larsen en Tentij hadden vandaag een missie. Zij wilden op een hoger podiumtrede komen. Ze gingen als derde om de bovenboei en wonnen een plaats onder spinnaker.

Larsen: “Grant haalde ons in het tweede kruisrak in. We hadden toen twee opties: proberen om Mischa voorbij te komen of op Wouter verdedigen. We hebben voor dat laatste gekozen en zijn dus als derde gefinisht. Dat is een mooi resultaat en we zijn blij met de tweede plek overall.”

Samama en Frank hadden een ongelukkige start, doordat er een boot halve wind over hen heen knalde. Samama: “Daardoor hadden we geen goed kruisrak. Dat was jammer. We konden wel in de buurt van Gunnar komen, maar het was niet genoeg. Mischa en Eduard zeilden een sterke race en zijn de terechte winnaars. Ik ben tevreden met onze derde plaats en het was echt een fantastische zeilweek.” Daar was Heemskerk het roerend mee eens: “Ik denk dat iedereen van de competitie heeft genoten. Het was mooi om te zien hoe de vloot met elkaar omging. De sfeer was goed. Dat geeft het catamaranzeilen in de Caribbean de ultieme kick.”

Ongeslagen naar de top

Dit jaar werd de klasse voor langzamere cats (8 deelnemers) gedomineerd door oudgediende Manfred Thomasch (AUT) en Henk Hankart van Aruba. Het duo scoorde enkel eentjes met hun Dart 18. Hankart: “De condities waren geweldig, dus we hadden zeker plezier in het zeilen. Vorig jaar waren er meer Dart 18 team, die ook nog eens heel goed waren. Nu hadden we minder competitie, dus het was makkelijker om de serie te winnen.” Thomasch genoot met name van de langeafstandsrace: “Dat was weer eens ouderwets goed.”

Gedurende de middag raakte het strand voor Holiday Inn weer leeg, nadat al het materiaal in de containers verdween. Na deze ‘werkmiddag’ zijn de deelnemers en aanhang uitgenodigd voor de prijsuitreiking en het slotfeest bij Moomba Beach (aangeboden door ATA).

Top vijf snelle catamarans na 10 races en tweemaal aftrek:
1. NED – Zanen/Heemskerk, F18 Nacra Infusion, 17 punten
2. NED – Larsen/Tentij, F18 Nacra Infusion, 20 punten
3. NED - Samama/Frank, F18 Hobie Tiger, 20 punten
4. NED – Pols/Veenstra, F18 Nacra Infusion, 29 punten
5. GBR – Gummer/Bogaards, F18 Capricorn, 35 punten

Top drie langzamere catamarans na 10 races en tweemaal aftrek:
1. AUT – Thomasch/Hankart, Dart 18, 8 punten
2. ARU – Grijpma/Ren, Sil & Mark, Prindle 19, 19 punten
3. ARU – Valize/Hoek, 32 punten

www.arubaregatta.com

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: