America's Cup: ten vroegste in 2011?

De CupHet duurt nu al enkele maanden en veel liefhebbers van de zeilsport begrijpen er waarschijnlijk al lang niets meer van, maar er is nog steeds geen witte rook merkbaar boven de America’s Cup. Drie van de vijf uitdagers, samen met de Golden Gate Yacht Club (thuisclub van Oracle), hebben Alinghi een nieuw voorstel gedaan. De Zwitsers legden dit prompt naast zich neer, zodat het uitstellen van de 33ste America’s Cup het meest waarschijnlijke scenario wordt.

Het Spaanse Valencia zou in 2009 thuisstad van werelds meest prestigieuze zeilwedstrijd zijn geweest. Zonder een ultieme overeenkomst lijkt het eerder 2010 of zelfs 2011 te gaan worden.

Het voorstel was uitgewerkt door Emirates Team New Zealand, Team Origin en Team Shosholoza samen met de Golden Gate Yacht Club. Die zouden ook hun rechtszaak, die uitsluitsel moet geven over controversiële nieuwe regels, laten vallen indien Alinghi hun gezamenlijke voorstel kon aanvaarden. Echter, korte tijd na ontvangst van het bewuste voorstel, liet Alinghi bij wijze van brief en zonder verdere uitleg weten dat ze dit niet konden aanvaarden.

Financiële redenen ?

Russell Coutts, CEO van het GGYC’s team, stelde dat de laatste weken er aanwijzingen waren dat Alinghi ernstige plannen had de wedstrijd sowieso uit te stellen omwille van commerciële redenen. Zo wordt er beweerd dat Alinghi de stad Valencia 10 uitdagers zou hebben beloofd, terwijl er tot vandaag nog maar 5 zijn aangemeld. Voor iedere niet-inschrijving zou Alinghi 10 miljoen Euros aan de Spaanse stad moeten betalen. Daarbij komt nog dat een wedstrijd met slechts 5 teams geenszins grote sponsormiddelen noch mediagelden zal aantrekken. Het lijkt er steeds meer op dat die aanwijzingen lijken te kloppen.

Het zijn uitgerekend die mensen die de regatta zouden moeten promoten die nu elke poging om het evenement terug in de goede baan te leiden, tegenwerken. Er is geen enkele reden om de America’s Cup te vertragen. Samen met de meerderheid van de uitdagers hebben wij een eerzaam, oprecht en eerlijk voorstel ingediend. Een laatste kans. De afwijzing van Alinghi is een echte schande en duidt er alleen maar op dat zij het evenement helemaal niet willen laten doorgaan. En daarbij gebruiken ze de GGYC als excuus. Ik verwacht dat veel mensen zullen geschokt zijn. Wat eigenlijk een prachtig nieuw hoofdstuk in de America’s Cup’s geschiedenis had moeten worden, is uitgegroeid tot een echte parodie. Het door Alinghi voorgestelde protocol is het meest eenzijdige in de geschiedenis van de Cup !”, aldus nog Coutts.

Wordt vervolgd, alweer.

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: