Canterbury Cup Keelboat Regatta 2007

  • Author: Yan T.
    Date: di, 20/11/2007 - 10:10

Yan TrouwenVan onze verslaggever Yan ter plaatse:

In mijn zoektocht naar het antwoord op de vraag waarom de Kiwi's de beste zeilers zijn, ben ik nu terecht gekomen in Lyttleton. Lyttleton ligt net ten Zuiden van Christchurch op het Zuidereiland in Nieuw Zeeland en is tevens de thuishaven van ex ABN AMRO zeiler Mathew Stechmann.

Ik was uitgenodigd door Craig Shairer om mee deel uit te maken van Ross Martin's crew op Pretty Boy Floyd (Ross 12m).

Het weer beloofde prachtig maar licht te zijn, maar door het trechter effect van dit prachtig vulkanisch gebied 'Banks Peninsula' kregen we toch 17 knopen wind op de eerste dag.

Heel anders dan thuis gaan de meeste Kiwi's voor line honours en niet voor een handicap resultaat. De meeste van de NZ designs zijn ontworpen voor boatspeed en hebben dus een slechte handicap wat in ons geval ook voor Pretty Boy Floyd gold. Onze 29 jaar oude 40ft Ross moet 3 min voor een 55ft Laurie Davidson eindigen in een 40min race om op handicap te kunnen winnen.

Deze Nieuw Zeelandse zeilers zijn gewoon om voor line honours te gaan en wanneer ze dan op een handicap gebaseerde boot komen doen ze net hetzelfde als thuis en dat is alles uit de boot halen wat er uit te halen valt en dan scoor je natuurlijk ook op handicap.

Ambulance BillyAmbulance BillyVrijdagmorgen worden we opgepikt door Stech in een Van omgebouwde oude ambulance van Noelex 22 zeiler Joel Omsby die hij Ambulance Billy gedoopt had. Het gehele team had kleine oogjes van de after-sail in de Wonderbar gisterenavond (en het zeilen was nog geeneens begonnen?!), maar iedereen was super gemotiveerd om er het beste van te maken.

We kregen 2 windward-leeward races die we beide op line honours wonnen.

Zaterdagmorgen het zelfde Ambulance Billy kleine oogjes verhaal, maar deze keer kregen we 2 windward-leeward wedstrijden en een driehoek-lus baan die even de (South) Pacific in ging met finish in de haven. We behaalden een 2de en 2 paaltjes.

Brent Mullan zei dat de Zepelin spi (Zepelin is de wijngaard van Ross Martin) nog nooit zoveel voor Andiamo (de 55ft Davidson) is geweest. De smile op Ross's gezicht was goud waard.

Op zondag liet de druk het een beetje afweten en kregen we een windward-leeward en een harbor race (2u race). Wanneer ik in de boot kwam kreeg ik een leuk zicht voorgeschoteld, alle pakken hingen netjes naast elkaar en alle hadden namen van grote teams op de rug zijnde: Ecover, ABN AMRO, Landtmeters, Illbruck,...

We wonnen de eerste race en na 2 general recall's werden we op pad gestuurd om ook de laatste race op onze naam te schrijven. Een 2 als aftrek in de Line Honor competitie is niet slecht zou ik zo zeggen. We werden 5de op handicap en de eer van de eerste plaats ging naar Ian Franklin en zijn team op Southern Fun.

Deze Canterbury Cup Keelboat Regatta 2007 telde 23 deelnemers waarvan er een boot 90jaar oud was met een North Sails 3DL genua (best een grappig zicht) en 12 daarvan kwamen uit Wellington.

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: