Le ONZK Nouveau est arrivé!

ONZK zeezeilenAlle ONZK veranderingen op een rij:

De Belgische wedstrijdkalender voor de ONZK zeezeilers voor het jaar 2008 is ingevuld.

Her en der circuleert er al een blauwdruk van de ‘voorlopige’ kalender, dus wordt het hoog tijd om al die aangekondigde nieuwigheden openbaar te maken, zodat jullie zeilers ook op de hoogte zijn, en die nieuwigheden kunnen voorzien worden van de nodige commentaar, want van veranderingen gesproken, er zijn er wel wat...

1. De terugkeer van de CR(C)

Jaja, u leest het goed: het ONZK viert de terugkeer van de CR-klasse in de grote nationale wedstrijdvelden (voorlopig nog niet in Breskens). De ideale gelegenheid om al die fanatieke CR-aanhangers uit ons Clubracer-forum eens aan de startlijn te zien.

Eens benieuwd ook hoeveel traditionele IRC-zeilers er de overstap naar het CR-systeem gaan maken. Hoewel IRC beaamt om een handicapsysteem te zijn voor iedereen, kan ik me goed indenken dat er zeilers zijn die vinden dat ze beter tot hun recht komen in een CR-veld. Of er nu tientallen Bavaria’s een CR-meetbrief gaan aanvragen om mee te doen aan pakweg het Lightvessel Weekend, dat valt af te wachten.

2. VVW Nieuwpoort in de organisatie

Met de CR doet ook het VVW (enkel de afdeling Nieuwpoort weliswaar) haar herintrede in het lijstje der ONZK organisatoren. Terug van weggeweest, en hopelijk zijn alle oude ruzies en meningsverschillen bijgelegd, zodat er met een propere lei aan een hernieuwd ONZK kan begonnen worden.

3. De Trophée Mer du Nord (TMN)

Om de Belgische, Nederlandse, Noordfranse en Engelse wedstrijdzeilers te paaien om af en toe eens elkaars wedstrijden te bezoeken, werd (voornamelijk onder Noordfranse impuls) een nieuwe trofee in het leven geroepen. De Fransen vonden steun bij hun zeilverbond de UNCL, die de voorbije jaren al een gelijkaardige trofee voor zeiljachten in de Middellandse Zee, in Zuid-Bretagne en de zuidelijke Franse Kanaalhavens op haar kalender zette...

Dit nieuwe regelmatigheidscriterium omvat 6 wedstrijdweekends, waarvan uiteindelijk de vier beste resultaten per boot tellen voor het eindklassement. Het wordt meteen de drukste ‘Trophée’ voor de Franse zeilers...

Op het Salon van Parijs in december 2008 worden dan de officiële prijzen uitgereikt, wellicht op de stand van de UNCL. Voorwaar een mooi excuus om naar Parijs te trekken, en wie weet er een weekendje te blijven hangen, kwestie van de lokale wedstrijdwateren eens te verkennen...

Met dit initiatief zullen de Noordfranse schepen waarschijnlijk in grote getallen onze richting uitkomen. Op dit ogenblik is er op de verschillende websites nog maar weinig terug te vinden over de TMN, maar dat zal niet lang meer duren: op het Parijse Salon Nautique wordt binnen enkele weken de nieuwe trofee boven het doopvont gehouden.

4. Lightvessel Weekend verhuist naar september

En dat is weer een andere nieuwigheid: Zeebrugge in september, zodat alleen de studenten-zeilers met een tweede zit met een kater blijven zitten. De oudere zeilers weten zich wellicht te herinneren dat september vroeger de Lightvessel-maand was, zodat het hier eigenlijk gaat om een terugkeer naar ‘de bron’. De wedstrijden zullen er allicht niet minder spannend om zijn.

5. Euro 31.7

Alle 31.7-zeilers kijken er al naar uit: op 4 en 5 juni wordt in Nieuwpoort de allereerste Eurocup First 31.7 gezeild (van wellicht een lange reeks), een evenement waar VVW-Nieuwpoort dit jaar haar beide schouders onder zet. Nieuwpoort is een erg leuk vaarwater voor zulk een evenement... daar weten we alles van.

Meer info en weetjes over deze regatta vindt u waarschijnlijk binnenkort op de website van de 31.7-klasse www.first317.nl.

6. De kalender dan...

Oostende-Ramsgate-Boulogne & de GP de la Côte d’Opale

We starten in het weekend van 1 mei, met de oversteek op donderdag naar Ramsgate. Tot nader order vertrekken we nog steeds vanuit Oostende. Op vrijdag staan er in Ramsgate (weather permitting) wat indewindse banen gepland, wellicht om de vrijdagse verveling tegen te gaan. Zaterdag wordt de hele vloot op weg gestuurd naar Boulogne, en da’s een aardig pak zeemijlen. Dit weekend telt voor het ONZK en de TMN, en staat open voor IRC & CR-gemeten jachten. De Ramsgate-Boulogne telt niet mee voor het ONZK.

Het weekend erop, van 10 tot 12 mei, zeilt de wedstrijdvloot van Boulogne naar Duinkerke, onder begeleiding van de Franse gastvrijheid. De Grand Prix de la Côte d’Opale staat open voor IRC en CR-jachten, maar telt niet mee voor het ONZK, enkel voor de TMN.

Blankenberge-Oostende & terug op 2 weekends

Het weekend van 31 mei en 1 juni staan er voor de ONZK-vloot (IRC & CR) de Wenduinenbankrace (van Blankenberge naar Oostende) en de Oostendebankrace op het menu. Het daaropvolgende weekend telt dan weer niet meer mee voor het ONZK, maar de IRC & CR-vloot trekken in 2 etappes weer terug naar Blankenberge. Nieuw parcours, nieuwe data, ... we zijn benieuwd.

De zeilers die persé willen scoren in de TMN, kunnen half augustus nog eens naar Ramsgate om het IRC East Coast Championship met een bezoek te vereren. Zorg wel voor wat lokale kennis aan boord, wil je de Engelse thuiszeilers kunnen kloppen.

Breskens, en dan naar Zeebrugge

Eind augustus, dan zijn we met z’n allen in Breskens voor een lekker potje zeilen in de Scheldemonding. Op vrijdag 29 augustus staan de eerste wedstrijden gepland. Het Breskens Sailing Weekend telt mee voor zowel het ONZK als de TMN, maar vreemd genoeg ontbreekt de vermelding ‘CR’ hier op de kalender. Vermoedelijk gaan ze dat nog wel rechtzetten, zodat er nog meer volk is tijdens de traditionele ‘après-sail’ evenementen. Het moeten niet allen de halfton-crews zijn die voor ambiance op de dansvloer zorgen.

Het weekend na Breskens sjeest de vloot (vrijdagavond al met de Delta Race– dus vergeet niet om een extra dagje verlof te vragen) naar Zeebrugge, wat bij een noordoostenwind een makkie moet zijn. De rest van het weekend verrassen Patrick Demesmaeker & co ons allemaal (IRC & CR) op heerlijke korte banen met zicht op de appartementen van Heist. Als de wind het niet laat afweten tenminste...

Dit weekend telt niet alleen mee voor het ONZK en de TMN, in Zeebrugge wordt er ook gestreden om het Open BK IRC. En alle drie de wedstrijddagen tellen mee!

Zij die dachten dat het na Zeebrugge enkel nog wachten was op de Antwerp Race (op 18 oktober), zit er naast: op 27 en 28 september zijn de CR en IRC-zeilers welkom in Nieuwpoort, waar de lokale clubs hopelijk al goed gebriefd zijn over onze komst, zodat dit ONZK & TMN-weekend een iets betere organisatie kent dan we in 2007 door onze strot geramd kregen.

Randbemerkingen

Naar onze bescheiden mening een enorm ambitieus programma, dat als het aanslaat bij de zeilers, voor véél meer volk op het wedstrijdwater zal zorgen dan wat we de voorbije jaren gewend waren, en vooral voor kwalitatief volk. Want noch Jean avec la Casquette als Jack with the Hat zullen geneigd zijn om met hunne schuiten de wedstrijden af te dweilen.

Het niveau zal vooruitgaan, en dat is wat iedere wedstrijdzeiler verlangt. Deze vooruitgang gaan we merken in alle klassen: zowel in het IRC-veld als bij de CR, waar men ook zal proeven van de meer technische indewindse banen. CR-zeilers hebben nu geen uitvluchten meer, want als ze zich in 2008 niet nat gaan maken, dan is het meer dan waarschijnlijk ‘over & out’ voor wat het ONZK-aanbod aan CR-wedstrijden betreft.

Hopelijk beseffen de clubs die de organisatie van ONZK-evenementen (zowel op als rond het water ) in het verleden maar al te vaak hopeloos amateuristisch opvatten, dat het dit jaar menens is. Je engageren om in 2008 een ONZK/TMN event te houden, houdt meer in dan een Notice of Race opstellen, een wedstrijdcomité samenstellen en min of meer op het aangegeven uur een start te geven.

Wat we ook een graag zouden zien, is een ‘title sponsor’ of zo voor het ONZK of de TMN. Met de internationalisatie van ons wedstrijdkalendertje moeten er nu toch meer bedrijven bereid gevonden worden om zulk een event te steunen. Afhankelijk van de inkleding kan een sponsor een pak return op zijn investering krijgen... Een uitdaging...

Een laatste punt waar we ons nog zorgen over maken, is de algemene coördinatie van en de communicatie rond dit nieuwe ONZK/TMN: met veel goede wil en inzet van enkelingen is dit weer gedoemd om een vroege dood te sterven: een goeie en overzichtelijke website met klassementen, aankondigingen, foto’s is iets waar veel zeilers en sponsors méér aan hebben dan een fles wijn als aandenken aan een wedstrijd. Wie steekt er zijn nek uit?

Mee discussiëren kan via het Le nouveau ONZK forum onderwerp.

Labels

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: