Winterwedstrijden Drimmelen: Dit keer Met wind!

Winterwedstrijden DrimmelenAfgelopen zondag vond in Drimmelen de 2de zeilwedstrijd van het winterseizoen plaats. 55 Zeilboten aan de start. Wederom in 5 klassen.

De voorspelling was zuid tot zuidoosten wind, maar niets bleek minder waar.
Het werd uiteindelijk oosten wind wat gunstig uitpakte voor het verloop van de wedstrijd. Dit kwam doordat er nu sprake was van een redelijke "upwind-downwind situatie" en niet de verwachte "kermiskoers".

De start

Tijdens de briefing in de morgen was er aangekondigd dat de startprocedure tussendoor stilgelegd kon worden door de aankomst van de sint in Drimmelen. Dit gebeurde bij de start van groep D. Een goede beslissing van het comité, ze legden de start stil toen de sint de rivier opdraaide, zodat niemand elkaar hinderde. Dit heeft veel frustraties van zowel sinterklaas en de zeilers gescheeld.

Dit keer geen "generall recalls", iedereen had een "cleane" start. Bij groep B kon je merken dat er sprake was van een zeer felle onderlinge strijd, maar uiteindelijk is alles goed afgelopen en ging iedereen redelijk op tijd over de lijn.

De wedstrijd

De baan leidde ons dit keer naar de BM2 (de ton vlak voorbij de amercentrale) om vervolgens daar om te keren en richting Lage Zwaluwe te varen.
Tijdens die ronding kwamen de schippers voor een redelijk lastige keuze, de boei lag namelijk aan lagerwal, en het was een redelijk hoge reach tot aan de bocht voor Drimmelen. Sommige boten hesen gelijk hun spinnakers, terwijl anderen eerst een stuk de rivier opvoeren om daar vervolgens alsnog de spi te hijsen. Dit laatste bleek uiteindelijk het voordeligst te zijn, omdat het toch iets te hoog bleek gelijk bij de ton te gaan spinnakeren.

Na de bocht gingen we echt een "Dead downwind" stuk in, Peelen naar een lichtere spi dus. Uiteindelijk werd het toch een klein beetje afkruisen, om zo toch voldoende snelheid erin te houden.
Net na de volgende bocht moesten we de A1 bakboord ronden. Dit bleek voor de voorste boot toch nog een moeilijke opgave, ze rondde de boei stuurboord wat het achterliggende veld aan het twijfelen bracht, die wisten niet meer of ze de baan wel goed hadden opgeschreven.

Na deze ton bracht de baan ons terug richting Drimmelen. Daar lag de volgende ton op ons te wachten. De wind was inmiddels iets toegenomen en volledig gedraaid naar het oosten, zodat vrijwel het hele stuk een indewinds-rak werd. Vele boten leverden een felle strijd om als eerste bij deze ton aan te komen. Voor de toeschouwers moet het een mooi gezicht geweest zijn om al deze boten te zien kruisen op het smalle riviertje.

Vervolgens gingen we nog eenmaal richting de moerdijkbrug. Halverwege lag onze laatste ton van de dag. onderweg zijn we gewisseld naar de genua 2, mede doordat de wind nog meer was toegenomen, alsmede een genua 2 meer rendement heeft in een kruisrak, gelet op de tacks.

Het laatste stuk naar de finish was weer een kruisrak. we hadden in dit stuk een goede keus gemaakt om te wisselen naar de 2. onderweg naar de finish hadden we nog een paar keer spannende situaties. Dit kwam door 2 dingen. Aan de ene kant kwamen we alle boten die nog in het spinnakerrak zaten tegen en aan de andere kant moesten we nog de boten van de kleinere klassen inhalen, die een kleinere baan hadden.

De uitslagen

Dit keer werden de prijzen beschikbaar gesteld door Beltz adviesgroep.

Klasse A
1. Jochem Zijlmans(Transmark 2)
2. Kees Ketels(Nekem)
3. Koen Salden(Xavante)

Klasse B
1. Marc Sluimer(Big Beeste)
2. Ger Bayens(Jimp)
3. Geert de Jong(Kantje Boord)

Klasse C
1. Jim Duivestrein(Bon)
2. Hans Schouten(Luna)
3. Robert Bakker(Delfino)

Klasse D
1. Rene Bleuanus(Tje)
2. Joan Blaas(Espresso)
3. Hans Brockhus(Jee)

Klasse E
1. Wim Janssen(Tjoep)
2. Paul Dokman(Blizzard)
3. Edwin Scheve(Jazz)

De volgende wedstrijd is 16 december.
Meer info: Winterwedstrijd Drimmelen

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: