33ste America's Cup telt 2 nieuwe uitdagers

Real Club Nautico de Dénia Ondanks alle onzekerheden die rond de 33e editie van de America’s Cup hangen hebben zich dinsdag bij de Societé Nautique de Genève toch 2 nieuwe teams aangekondigd. Zij vervoegen daarmee de 5 teams die reeds ingeschreven zijn : 'Desafio Espanol' (ESP), 'Team Shosholoza' (RSA), 'Teamorigin' (GBR), 'Team New Zealand' (NZL) en 'United Internet Team Germany' (GER), en brengen het aantal "Challengers" voor "Defender 'Alinghi' te Valencia op 7.

Het gaat hierbij om een nieuw Spaans syndicaat 'AYRE', die de Real Club Nautico de Dénia zal vertegenwoordigen, één van de belangrijkste clubs in de regio van Valencia en de grootste jachtclub in de provincie Alicante. Zij vieren dit jaar hun 40e verjaardag en zijn de actiefste club in gans Spanje. Zo organiseren zij verscheidene jaarlijkse regatta’s, zowel op nationaal als internationaal niveau.

Mascalzone LatinoMascalzone LatinoHet andere team zou 'Mascalzone Latino' zijn, geleid door Vincenzo Onorato. Zij finishten 6e in de 32e editie van de America’s Cup dit jaar. Hun inschrijving is heel interessant, gezien hun openlijke kritieke die ze hadden op Alinghi’s protocol voor het 33e evenement. Zij zijn eerder bondgenoot voor 'BMW Oracle Racing team' in hun strijd om de regels van het protocol alsnog te wijzigen.

Nog positief nieuws

Positief nieuws voor de organisatie en de teams was ook dat de Spaanse minister van economie kon bevestigen dat de Spaanse Senaat een aantal financiële maatregelen had goedgekeurd, die waren beloofd in het Host City Venue Agreement.

En nog positief nieuws, het kan niet op, is dat de Club Nautico Espanol de Vela, Challenger of Record voor de 33e America’s Cup, zijn eerste jaarlijkse regatta rond heeft. De "Spanish Challenge Trophy" zal komend weekend doorgaan te Valencia, met 2 regatta’s op zaterdag en 2 op zondag. Een zestigtal boten zou zijn ingeschreven. Een dergelijke jaarlijkse regatta is één van de vereisten om Challenger of Record te kunnen zijn volgens het America’s Cup draaiboek.

Alinghi’s AC90 op schaal 2/3 ?

En dan toch misschien nog één minder positief nieuws voor de uitdagers. In oktober te Rhode Island werd er zonder veel tamtam een nieuwe 66 voeter gelanceerd. De boot, ‘Numbers’ gedoopt, is eigendom van Dan Meyers. Meyers was voorheen al eigenaar van verschillende top raceboten. En ondanks de vele goede Amerikaanse zeilers voorhandenNumbersNumbers werden zijn boten veelal bemand door ex-Team New Zealanders van de generatie Coutts en Butterworth.

Tijdens de recente East Coast IRC Championship in Annapolis bleek dat er echter verscheidene bekende gezichten aan boord van ‘Numbers’ waren. Weliswaar zonder grijs Alinghi – uniform, kon men toch Brad Butterworth, Murray Jones, Lorenzo Massa, Curtis Blewitt en Juan Vila herkennen ! Velen van de kern van het Alinghi team, zoals Warwick Fleury en Simon Daubney, hadden hun zegje in de zeilgarderobe die werd ontwikkeld door designer Mike Schreiber. Je raad het al, ook hij werkt exclusief voor 'Alinghi'. Nog enkele toevalligheden zijn het feit dat ‘Numbers’ werd getekend door Judel-Vrolijk, Alinghi’s hoofd ontwerper en het bouwen gebeurde onder project manager Dirk Kramers, Alinghi’s hoofd ontwerpingenieur.

Oh ja, en tenslotte is ‘Numbers’ ook uitgerust met een lift-kiel, net als een onlangs aangekondigde 90 voeter …. Dus toch een "mini" AC90 om te oefenen ? En zou dit dan het voordeel zijn waar 'Oracle' het steeds over had?

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: