Francis Joyon in de startblokken

Francis JoyonFrancis Joyon heeft net bevestigd dat hij morgenvroeg vrijdag 23 november vertrekt in een poging om het solozeilrecord rond de wereld scherper te stellen. Dat record was enkele weken lang in zijn bezit, totdat een zekere Ellen McArthur hem dat afhandig maakte. Het record staat sindsdien op 71 dagen, 14 uur 18 minuten en 33 seconden. Een gemiddelde snelheid van 16 knopen is voldoende om het record te breken.

De nieuwe IDEC-trimaran, 29,70 meter lang en getekend door Nigel Irens, ligt al sinds begin van deze week gereed voor de reis, in de jachthaven van Brest. Als u toevallig morgenvroeg in die jachthaven bent, dan weet u meteen waar al die drukte voor is.

Keep it simple please

De trimaran is een speciaaltje, want op uitdrukkelijk verzoek van Joyon zit er geen motor in, en rekent hij voor zijn elektriciteitsbehoeften enkel op hernieuwbare energiebronnen zoals wind en zon. Joyon wou een zo eenvoudig mogelijke boot, dus zonder verwarming, geen drooginstallatie, slechts één roer, één stuurstand.

Thomas Coville zou op zijn beurt eveneens een vertrek overwegen morgenvroeg of in de loop van het weekend. Zijn SODEBO, evenbeens van de hand van Nigel Irens, is iets groter dan de IDEC, maar qua concept zitten de beide heren op dezelfde golflengte: een relatief smalle trimaran, met ‘wave-piercing’ neusjes en een eerder smal maar hoog tuig. En volledig gebouwd rond de solozeiler.

Weervenster

Het feit dat de zeilers nu vertrekken heeft alles te maken met een gunstig weervenster dat zich momenteel aandient. Een noordoostelijke stroming van 15-20 knopen wind zou de zeilers in no timùe tot aan de evenaar brengen, binnen de tijden die Ellen McArthur neerzette. Zij genoot bij haar recordpoging ook van uitzonderlijk gunstige omstandigheden.

Het worden spannende weken op de oceanen.
www.trimaran-idec.com
www.sodebo-voile.com

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: