Gilles Martin-Raget reageert op het recente zeilnieuws

fujifilm ontmastFrans fotograaf Gilles Martin-Raget, bekend om zijn maritieme en Provence foto’s, is in de pen gekropen, en het is toch wel de moeite eens te luisteren naar zijn (vertaalde) bedenkingen :
Wat is er gaande? Is er een mini-aardbeving geweest, alleen voor de zeilwereld? Is de zeilsport op een punt gekomen dat het nog alleen zichzelf in de vernieling kan helpen met slechte planning en verkeerde beslissingen?

Als je alle nieuwsberichten van afgelopen week overloopt kan je alleen maar concluderen dat er het één en ander fout loopt in onze favoriete sport. Beginnend met de chaos waarin de America’s Cup zich zelf heeft gestort tot de ronduit belachelijke “Olympische” beslissing van de ISAF.

En dan is er nog de laatste deelname van de 60 voets multihulls in de Transat Jacques Vabre, een race waarin straks geen enkele boot meer zal varen aangezien IMOCA besloten heeft iets anders te gaan doen (iets wat nu nog niet bestaat ….) en Class 40 overhoop ligt met de organisatoren. Tenslotte is het toch ook op zijn minst vreemd te noemen dat zowel in diezelfde Transat Jacques Vabre als in de Barcelona World Race op hetzelfde moment dezelfde types offshore boten rondvaren.

Ik zou zelfs bedenkingen kunnen maken bij de verkiezing van de Rolex Yachtman van het jaar. Niets aan te merken op Claire Leroy en bemanning voor hun nominatie, maar eerlijk is eerlijk, ook Ed Baird is een groot zeiler met een fantastische carrière die een fantastische job deed als stuurman van Alinghi. En wat gezegd van Ronan Veal, die met zijn ‘moth’ voor heerlijke zeilmomenten heeft gezorgd en nogal wat innovatie in de sport zal teweeg brengen.

America’s Cup

Al ben ik niet helemaal zeker wie nu werkelijk verantwoordelijk is aan defender’s zijde, toch zal mijnheer Bertarelli de geschiedenis ingaan als de man die het duursteAlinghi vs OracleAlinghi vs Oracle miljonairs speeltje het vlugst kapot kreeg. Sinds de ongelooflijke laatste race in een schitterende finale, door duizenden toeschouwers en heel wat media gevolgd, hebben we nu ‘ground zero’ bereikt in minder dan 3 maand tijd. Nog erger is het gevoel dat veel mensen die een America’s Cup carrière ambiëren, dit nog enkel doen om het geld en niet ten voordele van de zeilsport. Zelfs als er een nieuwe AC-boot komt, zal die niet eens zo snel zijn als een ‘Alfa Romeo’ of een ‘Wild Oats’.

De reputatie van de America’s Cup gaat daarbij van slecht naar erger in de gewone zeilwereld. Mensen die me als America’s Cup fan kennen vragen me soms vriendelijk : “Wanneer is de volgende ? Nog steeds in Valencia ?”. Al voel je wel dat het hun eigenlijk helemaal niets kan schelen. En wat moet ik dan antwoorden : “Weet je, er is een juridisch probleempje, zodat het eigenlijk volgend jaar op multihulls en alleen tussen Alinghi en Oracle zou kunnen doorgaan. Maar eigenlijk kan het ook 2009 of 2011 worden.” Ik ben in elk geval blij dat ik dat niet moet verkopen aan een potentiële sponsor !!

ISAF

Ik vraag me eigenlijk af of de mensen die tegen de deelname van multihulls stemden, ooit in zeilclubs komen waar jonge kinderen op zoek zijn naar fun en speed ! Ik vraagDart 16Dart 16 me af of deze mensen weet hebben van F18 evenementen waar honderden families naar toe komen om te racen en bovenal zich te amuseren op een energieke boot. Zeilen is een sport die plezant hoort te zijn, vol emoties en sensaties, én die lichamelijke inspanning vereist. Het zou modern, aantrekkelijk moeten zijn. Jonge zeilers willen niet met hun neus in de boeken gaan zitten om alle kneepjes van het match-racen onder de knie te krijgen. Zij willen de snelheid en het plezier van het vloot –racen beleven.

Dus samengevat is de ISAF niet alleen onbekwaam om de meest in het oogspringende evenementen (oceaanzeilen, America's Cup) te sturen (behalve regeltjesmakend en in slaap vallen in de juryruimte), zij slagen er bovendien in om historische evenementen (Olympische spelen) zo onaantrekkelijk mogelijk te maken.

Het is zonder meer spijtig.

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: