Goed begonnen, half gewonnen: Francis Joyon vliegt er onmiddellijk in

IDECDe maxi trimaran ‘IDEC’, solo bestuurd door Francis Joyon, heeft vrijdagmorgen om 11u05'52 precies, de historische startlijn net buiten Brest overschreden.

Op een nagenoeg vlakke zee en in een 15 knopen sterke noordooster gaf de fransman zijn rode machine onmiddellijk de sporen, met maar één doel voor ogen : het solorecord rond de wereld terugpakken van Dame Ellen MacArthur.

"De eerste 3 uren verliepen vrij rustig, maar daarna trok de wind aan, hard. Condities die heel normaal zijn voor deze tijd van het jaar. Het is zaak zo snel mogelijk één te zijn met de boot en juist om te gaan met de windshifts en windversnellingen. Ik ben dan ook gans de nacht met zeilwissels in de weer geweest. Na amper 6 uur koers was er al een eerste gijpmaneuver, nodig om de ideale windhoek te behouden. En zo blijft het zoeken naar een evenwicht tussen snel mijlen maken en de boel heel houden."

Perfecte eerste 24 uren

Het ideale weervenster met een stevige bakstagwind zorgt voor interessante condities, waarin IDEC plankgas kan blijven verder varen. De eerste 24 uren werden 451 mijlen afgelegd, en daarmee heeft Joyon een virtuele voorsprong van 81 mijlen op de ‘Castorama’ van Ellen MacArthur.

IDEC direct gelanceerdIDEC direct gelanceerdDe schipper uit Morbihan toont dus dat het hem van bij de start menens is. Trouw aan zijn reputatie stelt hij alles in het werk om alles uit zijn schip te kunnen halen, zonder daarbij te vergeten zichzelf goed te soigneren. Ver weg van land en mensen, zal hij nu langzaam in het mysterieuze ritme van de solozeiler groeien.

Positie na één dag zeilen:

Datum : 24/11/2007 om 11u00 (Franse tijd)
Positie : 42°37,64 N – 011°36,20 W
Koers : 237°
Gemiddelde snelheid de laatste 4 uren : 22,5 knopen
Afgelegde afstand : 451 mijl

www.trimaran-idec.com

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: