Alinghi verliest rechtszaak tegen BMW Oracle

Alinghi BMW OracleOp 27 november 2007 besliste rechter Herman Cahn van het 'Supreme Court' van de staat New York in het nadeel van America's Cup titelverdediger Alinghi en maakte van het Amerikaanse team BMW Oracle Racing de officiële uitdager van de volgende America's Cup trophy.

Niet alleen Alinghi is met deze uitspraak verliezende partij, ook de Club Náutico Español de Vela (CNEV), de Challenger of Record, de Société Nautique de Genève (SNG) en het America's Cup Management (ACM) verliezen hun gezicht en zijn erg teleurgesteld met deze uitspraak.

Dit lezen we in hun officiële verklaring:

"Today's decision against the validity of the Club Nautico Espanol de Vela (CNEV), the Challenger of Record, is a disappointment to the Societe Nautique de Geneve (SNG), AC Management (ACM), Alinghi and the seven entered Challengers affected by the outcome."

Ernesto Bertarelli, de grote baas bij Alinghi, zegt: "We are disappointed that a technicality made the CNEV invalid and we are now looking forward to discussions with the Golden Gate Yacht Club to keep the America's Cup functioning."

Een overwinning dus voor de New Yorkse Golden Gate Yacht Club wat zij zijn nu als officiële uitdager aanvaard. Russell Coutts, CEO van het BMW ORACLE Racing team zegt: "We zijn zeer verheugd met deze beslissing. Het laat nu iedereen toe zich te concentreren op de Cup en hoe die vlug terug op de rails te krijgen."

Rechter Herman CahnRechter Herman CahnBMW ORACLE Racing team argumenteerde tijdens het juridisch steekspel dat de jachtclub van het Spaanse syndicaat niet een rechtmatige uitdager was omdat ze nog nooit een zeilwedstrijd hadden georganiseerd, wat een vereiste is volgens het America's Cup reglement.

Met de uitspraak van gisteren heeft het BMW ORACLE Racing team recht op een head-to-head, best-of-three race tegen titelverdediger Alinghi, in de boot en locatie naar eigen keuze. Dit alles volgens het stokoude America's Cup reglement ooit opgesteld in de 19de eeuw.

De simpelste oplossing voor beide teams is nu om de vooropgestelde datum van 2009 in Valencia te aanvaarden, maar met een nieuw America's Cup protocol dat wat meer macht geeft aan de uitdager.

De Golden Gate Yacht Club (GGYC) heeft haar lijstje met voorkeuren al lang klaar liggen en een opvallende wens is de wijziging van het type boot waarmee gezeild moet worden:

  1. Regels opstellen die door alle deelnemers worden goedgekeurd, in de lijn van de ‘9 punten uit het compromisvoorstel van17 oktober’, en strijden in een conventionele America’s Cup competitie in Valencia 2009
  2. In het geval de Deed of Gift doorgaat, zou de club willen racen in de nieuwe AC90 monohull waarvan de regels reeds eerder gepubliceerd zijn. Indien Alinghi hiermee niet akkoord gaat, wil de club racen in multi-hulls
  3. In alle scenario’s wil de GGYC een Challenger Selection Series met zoveel mogelijk uitdagers organiseren

Het ziet er naar uit dat de donkere wolken die de laatste 6 maanden het gehele America's Cup gebeuren teisterde nu eindelijk opklaren en dat er binnenkort weer op het hoogste niveau gezeild kan worden.

Labels

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: