Barcelona World Race: ze zijn de evenaar over

PRBGisteren overschreden drie IMOCA Open 60 monohulls de evenaar. PRB, Paprec-Virbac 2 en Veolia Environnement koersten alle drie met een snelheid van 13 tot 16 knopen richting Fernando de Noronha (BRA). Daar passeerden als eersten om 17u49 GMT Vincent Riou en Seb Josse de derde poort. Het was bij de passage van de doldrums dat 'PRB' de leiding van 'Paprec-Virbac' 2 had overgenomen.

De oranje bolide had de beste route gevonden en klokte veel hogere snelheden dan haar naaste belager. De 7 mijls achterstand werd op die manier omgezet in een 31 mijls voorsprong. En ook 'Veolia Environnement' liep in op 'Paprec-Virbac 2' dankzij een snellere koers doorheen de verraderlijke doldrums.

De volgende groep boten die de windstille zone verlieten waren Hugo Boss, Temenos II, Mutua Madrileña en Delta Dore. Estrella Damm is blijven hangen in de ‘pot noir’ en verliest heel veel mijlen op de leiders. De Leraren zonder Grenzen zijn nog maar net gearriveerd aan de zone waar de ventilator dikwijls op OFF staat, en mogen nu al niet meer rekenen op de eindoverwinning, tenzij ze vooraan nog alles kapot varen.

Paprec-Virbac 2Paprec-Virbac 2Daarmee is het leidend trio dus in het zuiden gearriveerd, vooruit geduwd door een 15 knopen sterke oostzuidooster in een mooie zee met golven van 2 tot 3 meter.

Aan boord is het heet, letterlijk. Het zijn voor de schippers moeilijke omstandigheden. De binnentemperatuur aan boord overstijgt vaak de 30 graden.

De passage van de evenaar blijft een symbolisch moment, waarbij Neptunus door de zeemannen niet vergeten wordt. En al zijn de meeste schippers niet aan hun eerste ontmoeting met de god van de zee, toch laten ze niet na met gepaste geschenken hun respect te betuigen.

Tot aan Fernando de Noronha, een klein Braziliaans eilandje, is het rechtdoor onder een stabiele zuidelijke passaatwind en valt er voor de achtervolgers weinig te proberen.

Nog meer naar het zuiden echter ligt er een volgend obstakel te wachten : het hoog van Saint Hélène.
De schippers zullen ongetwijfeld nu al de weerkaarten aan het raadplegen zijn om deze natuurlijke hindernis zo snel mogelijk te overschrijden, en om dan als eerste hun racemachine te kunnen aanpikken aan de trein depressies die het koude Zuiden kenmerken.

Tussenstand op 27/11/2007 om 18u00 GMT

1. PRB DTF 21’257 mijl
2. Paprec-Virbac 2 +34
3. Veolia Environnement +176
4. Delta Dore +264
5. Hugo Boss +286
6. Mutua Madrileña +306
7. Temenos 2 +306
8. Estrella Damm +469
9. Educacion sin Fronteras +637

www.barcelonaworldrace.com

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: