IDEC bereikt Kaapverdië na amper 4 dagen

IDECJoyon is reeds in zicht van de Kaapverdische archipel, en dat na amper 4 dagen jagen op het solorecord rond de wereld!

Daarmee ligt de maxi-trimaran virtueel 330 mijlen voor op het bestaande record van dear Ellen. Men gelooft nauwelijks z'n ogen als de posities van IDEC in kaart worden gezet en we zo getuige worden van de uitzonderlijke voortgang.

Sinds de start passeert Francis Joyon iedere dag een nieuwe symbolische plek. Kaap de Finisterre op dag één, passage van de Azoren en Madeira de tweede dag, maandag de Canarische Eilanden en gisteravond reeds de Kaapverdische Eilanden. Ronduit verbluffend !

Met een gemiddelde snelheid van boven de 21 knopen, nog steeds in een stevige noordooster, legt IDEC meer dan 500 mijlen per dag af. “Ik denk dat ik het goede weervenster heb gekozen” glundert Francis Joyon. En dat vertaalt zich in mijlen.. Dinsdag om 17u00 werd de rode maxi catamaran afgeklokt op 24,4 knopen gemiddelde snelheid, en had ze 1736 mijlen verslonden. Dit betekent een voorsprong van maar liefst 337 mijlen op de huidige recordhoudster. Daarbij mogen we niet uit het oog verliezen dat ook Ellen MacArthur in uitzonderlijk gunstige condities was vertrokken.

Aan dit ritme zal de bloeddruk aan boord van IDEC afgelopen nacht toch wel wat zijn gestegen. Eerst moet Joyon de eilanden passeren, wat altijd een delicate opdracht blijft. En daarna krijgt hij veel vroeger dan voorzien af te rekenen met zo’n negen 60 voeters, aan het racen in de Barcelona World Race.
Zaak van aanvaringen te vermijden !

Ondertussen heeft zijn collega Thomas Coville zijn start moeten uitstellen wegens hydraulische problemen.

Volg Joyon op www.trimaran-idec.com

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: