Ellen MacArthur kondigt terugkeer aan in 2009

Ellen MacArthurHet was tijdens een radiogesprek met Francis Joyon dat Ellen MacArthur haar terugkeer naar de wereld van het oceaan-racen aankondigde. De chouchou van heel wat zeilers (ik beken) zal dan aan de zijde van Sébastien Josse (FRA) deelnemen aan de Transat Jacques Vabre 2009, in een open 60.

Zoals het een echte Dame past, begon Ellen met haar concurrent te feliciteren met zijn prestatie tot nu toe, en dat in perfect Frans. Ze zei blij te zijn dat haar record werd aangevallen : “Een record dient alleen maar om verbeterd te worden en ik wens je dan ook ‘bonne route’. Mijn gedachten zijn bij jou, zorg goed voor jezelf en tot binnenkort !”

Herinneringen ophalen

Na haar gesprek met Joyon, kwamen veel herinneringen boven : “Magische maar heel zware momenten. Mijn boot was uiteindelijk maar een kleine schuit voor een wereldomzeiling. Dergelijk avontuur, vol risico’s in het onbekende, verloopt niet zonder stress en kent verschillende spannende momenten. In het gesprek met Francis viel mij onmiddellijk het helse lawaai aan boord op. Dat onophoudelijke lawaai in combinatie met de hevige trillingen is zeer vermoeiend. Maar natuurlijk zijn er ook de wondermooie momenten, zoals het af-surfen van de lange golven in de Zuidzee, de prachtige vogels en de ongelooflijke kleuren die men daar waarneemt.”

Ellen MacArthurEllen MacArthurEn dan keerde ze terug naar haar concurrent : “Francis is een zeer gedreven ervaren schipper en hij lijkt mij in topvorm. Zeilen is zijn leven. Bovendien kent hij door en door zijn boot. Wat mij trouwens opviel, was het feit dat hij rond de wereld zeilt zonder vervuilende energie. Deze ecologische manier van zeilen beperkt enorm de risico’s en levert ook nog heel wat gewichtbesparing op.”

Deelname aan de TJV 2009

Francis volgen bij zijn recordpoging en de schippers zien vertrekken in de Barcelona World Race viel haar zwaar : “Na mijn twee wereldomzeilingen was het wel plezant een tijdje aan land te kunnen blijven. Maar nu wil ook ik stilaan opnieuw vertrekken in een koers rond de wereld." De ‘Estrella Damm’, die nu wordt rondgevaren door Altadil en MacKee in de Barcelona World Race, zal onder de kleuren van BT en bestuurd door Sébastien Josse, eerst deelnemen aan de Vendée Globe. Daarna stapt Ellen mee aan boord om de transatlantische koffiewedstrijd te varen. En hiermee is haar terugkeer naar het oceaanracen een feit. Welkom terug Dame Ellen !

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: