Ocean Express is trans-Atlantisch avontuur gestart op een niet-bewoonbare catamaran

Ocean ExpressWoensdag 28 november hebben de Bretoenen Pierre-Yves Moreau en Benoit Lequin de startlijn ter hoogte van Dakar (Senegal) overschreden. Hiermee is hun trans-Atlantische recordpoging begonnen.

Ze hopen Pointe-à-Pitre (Guadeloupe) te bereiken in minder dan 2 weken op een 20-voets catamaran. Het gaat hier om een officieel wereldrecord, gehomologeerd door het WSSRC (red. : World Sailing Speed Record Council), waarbij de Atlantische Oceaan wordt overgestoken op een niet-bewoonbare catamaran.

Het huidige record is in handen van de Italianen Andréa Gancia en Matteo Miceli, ook wel Team Abaco. Zij hebben in januari 2005 de 2700 mijlen tussen Dakar en Pointe-à-Pitre afgelegd in 13 dagen, 13 uren, 58 minuten en 27 seconden.

Het project

Ocean Express is een team gevormd door twee mannen, met verschillende achtergrond maar met dezelfde passie voor de oceaan. Pierre-Yves Moreau en Benoit Lequin hebben elkaar leren kennen in het Centre Nautique des Glénans op 17 jarige leeftijd. Sindsdien zijn ze, zoals vele Franse zeilers, gebeten door het solo-oceaanzeilen. Zij hebben ervaring opgedaan in de Mini 6.50 en de Figaro-klassen en de laatste 4 jaren zijn ze actief in wedstrijden met mono – en multi – 60 voeters.

De boot

In tegenstelling tot veel van hun voorgangers, hebben ze niet gekozen om een serie-gebouwde catamaran aan te passen, maar hebben ze zelf een catamaran ontwikkeld én gebouwd, specifiek voor hun oversteek. Comfort, veiligheid en ruimwindse zeilkwaliteiten waren daarbij de voornaamste parameters.

Historiek van het record

1986 : Jacques Pradel (FRA) en Tony Laurent (AUS) op een Hobie Cat 18 : 18 dagen, 22 uren.
1999 : Hans Bouscholte (NED) en Gérard Navarin (FRA) op een Nacra 19 : 15 dagen, 2 uren en 26 minuten.
2005 : Andréa Gancia (ITA) en Matteo Miceli (ITA) op een Balance Ocean Cat 20’ : 13 dagen, 13 uren, 58 minuten en 27 seconden.

De eerste uren verliepen vlekkeloos. In een 20 knopen sterke noordooster kwam hun snelheid nooit onder de 10 knopen. Beide lefgozers moeten nu gewend raken aan de weerscondities en het leven ‘aan boord’. Fit blijven, snelheid maken én niet omslaan zijn vanaf nu hun enige opdrachten.

Te volgen op: www.ocean-express.org

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: