32e Winterwedstrijden in Drimmelen van Start

Winterwedstrijden DrimmelenAfgelopen zondag gingen in Drimmelen (Noord-Brabant) de jaarlijkse winterwedstrijden weer van start.
Voor de "Drimmelaren" een vaste prik op de agenda, voor de rest een leuke aanvulling op de zeilkalender.

's Morgens was het gebruikelijke palaver een half uur eerder dan tijdens een normale wedstrijd omdat er nog een hoop uitgelegd moest worden aangezien dit weer de eerste wedstrijd van het seizoen was.

Natuurlijk waren er de gebruikelijke laatkomers met aanmelden, die heel keurig door het wedstrijdcomité op hun nummer gezet werden door deze namen luid door het clubhuis te roepen met behulp van de microfoon (die het overigens in Drimmelen beter doet dan in Colijnsplaat).

Ook werd de klasse-indeling bekend gemaakt. Zoals de laatste jaren gebruikelijk is geworden, startte als eerste de sportboten klasse (met 10 inschrijvingen), vervolgens de gemeten, grotere kielboten klasse (met 17 inschrijvingen), de ongemeten grotere kielboten (met 11 inschrijvingen), de kleine gemeten kielboten (met 10 inschrijvingen, en de kleine ongemeten kielboten (welke eveneens 10 inschrijvingen telden).

Zoals voorspeld zou er weinig wind zijn deze dag. Maar omdat dit één van de weinige kansen was die het wedstrijdcomité kreeg om ons de Merwede op te sturen, werd toch gekozen om van deze gelegenheid gebruikt te maken. Maar waar het wedstrijdcomité geen rekening mee had gehouden, was dat de wind (tegen alle voorspellingen in) niet uit het noorden kwam, maar uit het westen. zodat er een lang kruisrak ontstond in 4 tot 6 knopen wind. Niet echt een kort dagje dus. Later zou blijken dat de wind er helemaal uit ging...

Maar goed,

De start

De eerste klasse startte allemaal keurig op tijd. Wel bleek al bij de start van deze klasse dat de pin-end het plekje was waar alle boten zouden willen gaan starten. De 2de start was dit dus ook het geval. Dit resulteerde in een generall recall en het nodige gerommel aan de boei. Een paar boten hadden zich blijkbaar niet netjes gedragen dus zag je ineens allemaal boten richting elkaar varen om de startprocedures nog eens door te nemen.

De derde groep ging, even als de 1ste groep, keurig over de lijn. wat ook de 4de en de 5de groep deden. Wat wel opviel was dat deze groepen, misschien door de generall recall van de vorige klasse, redelijk voorzichtig startten. Als laatste werd de 2de startgroep weggeschoten, die nu wel keurig over de lijn dreven.

Na een 1,5 uur zeilen kwamen we bij de bocht naar de Merwede aan, hier begon het eerste spinnakerrak. Het was lastig varen op de Merwede, mede door de stroom, iedereen probeerde zoveel mogelijk buiten de betonning te varen, en toch de boeien te halen, wat resulteerde in grappige beelden, van tierende trimmers omdat hun spi niet volbleef, tot roodhoofdige voordekkers, van een "last-minute" gijp.

Weer terug op de Amer begon voor velen het zogeheten "Lotje uit de loterij zeilen". De wind had besloten om nog minder te worden, om er uiteindelijk mee op te houden. Het stuk waar we op de heenweg 1,5 uur over gedaan hadden, duurde nu 2,5 uur. Niet echt een pretje dus. Je zag alle boten op het water problemen hebben met spinnakers vol houden. van alles werd geprobeerd, vlaggelijntjes doorsnijden en als schoten gebruiken, extreem hoog gaan varen. Je zag zelfs sommige grootzeilen naar beneden komen om die spi maar vol te kunnen houden.

Uiteindelijk zijn er 33 van de 53 gestarte boten gefinisht. De eerste zeilboot die over de finish dreef was rond half 5. En dat met een start die plaatsvond om half 12.

Kort overzicht van de uitslagen:

In de sportboten won Jochem Zeilmans(beneteau 25) gevolgd door Mark de Vries(beneteau 25) en door Koen Salden(X79).

In ORC 2 t/m 4 mocht Mark Sluimer (SJ320) de prijs in ontvangst nemen, kreeg Jeroen Kop(Beneteau Figaro) het zilver, en mocht de Jimp (J33) het doen met brons.

In de zogeheten "vrije jongens1" won Hans Schouten op zijn Dehler 29, gevolgd door Robert Bakker(Gibsea 302) en sloot de voorzitter van wsv biesbosch het ere rijtje in deze klasse af met zijn Breehorn 37.

In de kleine kielboten mocht Hans brockhus(J22) naar voren komen. de 2e plaats daar was voor Mattieu Sonnemans(j24) en het rijtje werd daar afgesloten door Peter van Doornmalen op zijn Gap(J22).

De laatste klasse (vrije jongens 2) bestond slechts uit 3 gefinishte zeilboten, dit waren, van 1 naar 3: Wim Janssen(Feeling 226), Paul Dokman(Wing 7.2) en Cor van Gils met zijn Jeanneau Sun 2000.

De prijzen van deze dag werden gesponsord door "Zeilmakerij van de Werf" uit Made.

Al met al was het toch een leuke dag, Op 18 November is de 2e wedstrijd, we hopen op iets meer wind..

Voor meer info, foto's en uitslagen: www.wsvbiesbosch.nl

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: