Belgische zeevaartstudenten stranden voor kust van Scheveningen

Belgische zeevaarststudenten strandenVier opvarenden van een Belgisch zeiljacht zijn gistermorgen in de problemen geraakt voor de Nederlandse kust in Scheveningen. De vier zijn student-officieren aan de Hogere Zeevaartschool Antwerpen. "We kwamen in een storm terecht, zegt de Brusselaar Dimitri Brouhns (24), de eigenaar van de boot. Brouhns en een medepassagier werden overboord geslingerd, maar konden weer in de boot klimmen. De boot liep aan de grond op het strand.

De zeevaartpolitie zag gistermorgen om 6.45 uur rode vuurpijlen opstijgen van de Liberté, een zes meter lang Belgisch zeiljacht. "We werden verrast", zegt Brouhns, student officier mecanicien. Ook aan boord waren Brusselaar Faysal Katir (22) en twee Franse studenten. "De wind blies tot acht Beaufort en creëerde metershoge golven. Een kabel knapte in tweeën, waardoor het zeil wegviel en we stuurloos werden. We gooiden het anker uit, maar dat hielp niet. Eén van mijn Franse vrienden en ik zijn zelfs overboord geslingerd, maar we konden weer in de boot klimmen."

Volgens de hulpdiensten raakte de boot op anderhalve kilometer van de kust in de problemen. «De boot is door de harde wind naar de kustlijn geblazen, waar hij is gestrand», zegt Arie Verbaan. "De vier konden op eigen kracht het strand bereiken." Brouhns werd per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Hij kreeg hechtingen in zijn duim en in zijn wenkbrauw.

De Liberté vertrok vorige week donderdag in Antwerpen naar Den Helder. "Gisteravond zijn we aan de terugtocht begonnen", vertelt Brouhns. "Ik ben een ervaren zeiler. De anderen hadden iets minder zeilervaring. Natuurlijk: op de zeevaartschool leren we vooral om met grote schepen te varen." Hij schat dat er voor 850 euro schade is aan zijn boot. (CL - HLN)

Lees ook het KNRM bericht van reddingstation Scheveningen!
Foto © Dick Teske

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: