Zijn de kielboten gezonken voor de 2012 Olympics?

ISAF EC meetingGezien de felle reacties op het ClubRacer Forum, hier nog wat 'Olympisch zeilnieuws' vanuit de ISAF Jaarlijkse Conferentie 2007, Estoril - Portugal. En ik heb een frisdonkerbruin vermoeden dat het weer stof is voor discussie!

Het programma voor de Olympische zeilcompetitie in 2012 was het voornaamste agenda-punt tijdens de jaarlijkse ISAF – conferentie gehouden te Estoril, Portugal. Er moet een aanbeveling gebeuren aan de ISAF raad hoe de 10 zeilwedstrijden tijdens de Olympische zeilcompetitie 2012 er zullen moeten gaan uitzien.

De ISAF Raad zal uiteindelijk over de 10 zeilwedstrijden beslissen tijdens de vergaderingen op 8, 9 en 10 november. Het ISAF wedstrijdcomité is hierbij de ‘expert’ en hun aanbevelingen zal de beslissing van de Raad sterk beïnvloeden. De ISAF – Raad had reeds tijdens de 2007 halfjaarlijkse vergadering beslist om de zeilwedstrijden te splitsen in 6 open mannen en 4 vrouwen wedstrijden en had toen een lijst waaruit verder moest gekozen worden en die er als volgt uitzag :

 • Mannen – Kies 6 wedstrijden uit :
  Windsurfen - Een persoons zwaardboot - Een persoons dinghy heavy - Twee persoons zwaardboot - Twee persoons zwaardboot high performance – Kielboot - Multihull-open of mannen
 • Vrouwen – Kies 4 wedstrijden uit :
  Windsurfen - Een persoons zwaardboot - Twee persoons zwaardboot - Twee persoons dinghy high performance – Kielboot - Multihull

Het stemmen gebeurde in verschillende ronden. Hierbij werd eerst de multihull wedstrijd bij de vrouwen weggestemd, gevolgd door de kielboot-wedstrijd. Bij de mannen-wedstrijden won de tweepersoons zwaardboot het van de kielbootwedstrijd. En zo komen we tot volgend lijstje dat als aanbeveling zal dienen voor de ISAF Raad, die dan een beslissing moet nemen voor de wedstrijden in de 2012 Olympische Zeil Competitie :

 1. Windsurfen - mannen
 2. Een persoons zwaardboot - mannen
 3. Een persoons zwaardboot heavy - mannen
 4. Twee persoons zwaardboot - mannen
 5. Twee persoons zwaardboot high performance - mannen
 6. Multihull - open
 7. Windsurfen - vrouwen
 8. Een persoons zwaardboot - vrouwen
 9. Twee persoons zwaardboot - vrouwen
 10. Twee persoons zwaardboot high performance – vrouwen

En wat vindt de media ?

Gary Jobson gaf zijn mening over hoe de ideale Olympische Regatta er moet uitzien. Jobson was zelf een Finn-zeiler in 1972 en een Flying Dutchman-zeiler in 1976. Hij was lid van het US Olympisch Comité van 1976-1980 en 2000 – 2008. Verder voorzag hij de spelen van commentaar bij NBC in 1988, 1996, 2000, 2004 en opnieuw in 2008.

Vanuit zijn ‘media’-standpunt zei hij het volgende:
Ik zou de Olympsche klassen als volgt invullen:

 1. Tweepersoons mannen : 49er
 2. Tweepersoons vrouwen : 49er
 3. Eenpersoons mannen : Laser
 4. Eenpersoons vrouwen : Laser Radial
 5. Ploeg Race : tweepsersoonsboten – 3 boten per team – geen spinnakers

Teneinde goede TV-beelden te waarborgen zijn volgende punten heel belangrijk :

 1. Camera’s met geluid aan boord kunnen ingebouwd worden (zelfs bij Laser en Laser Radial)
 2. Vloot-races zijn te verkiezen boven match-races
 3. Close-racing met veel wisselende leiders
 4. Natie-vlag op de zeilen en op de zeilpakken

Opmerkelijk daarbij is het feit dat hij matchracen heel slaapverwekkend vindt en dus vloot-races verkiest. En dat hij niet kiest voor het volledige voorgestelde programma. Minder is beter is zijn motto.

Niet iedereen zal het hiermee eens zijn, maar mocht de media mee een zegje mogen doen, dan is Gary Jobson één der best geplaatsten om te weten wat zou aanslaan op het tv-scherm!

Van de andere kant...

Voor een alternatieve kijk op de Olympische Regatta gaf Italiaans journalist Andrea Falcon volgende mening:

"Zeilen tijdens de Olympische Spelen zou moeten proberen populairder te worden door meer aan te sluiten bij de filosofie van de andere hoofdsporten, zoals atletiek en zwemmen. Daarbij zou de zeilsport zijn natuur niet moeten veranderen vanwege TV-noden. Oplossingen zoals de ‘medaille-race’ zijn geen goed idee. De medaille-race zal de TV niet weten te charmeren en betekent een ontwrichting van de sport. Ik geloof sterk dat rechtstreekse beelden van zeilwedstrijden nooit het scherm zullen halen. Zij die geloven dat TV ganse zeil-regatta’s zullen volgen en verslaan zijn gek. Juist daarom zou het zonde zijn deze sport te veranderen omwille van TV-noden, daar waar de TV altijd meer geïnteresseerd zal zijn in atletiek, zwemmen, roeien, boksen, fietsen, enz… Dus waarom het format veranderen? Na deze introductie mag het duidelijk zijn dat ik voorstander ben van 9 klassen, ongeveer gelijk verdeeld over mannen en vrouwen:

 1. Tweepersoons mannen: 470
 2. Tweepersoons vrouwen: 470
 3. Eenpersoons mannen: Laser
 4. Eenpersoons vrouwen: Laser Radial
 5. Multihull mannen: Tornado
 6. Multihull vrouwen: F18 one design evt zonder gennaker
 7. Matchrace mannen
 8. Matchrace vrouwen
 9. Kielboot mannen: Star

Windsurfen, als het al een Olympische discipline wil zijn, zou niet onder de zeil-wedstrijden mogen vallen, maar bij de strand-sporten, zoals beach volleybal (!). En de Star zou altijd een Olympische klasse moeten blijven.

Matchracing is zeer belangrijk en het is belachelijk dat het niet bij de Olympische Spelen zit. Het zou moeten georganiseerd worden met voorrondes, halve finales, troosting en finale. Iedere bemanning van 4 zou een gewichtslimiet moeten hebben waarbij iedereen (zwaargewichten én pluimgewichten) de kans krijgt tot een Olympisch zeilteam te behoren.

En zoals hierboven al gesteld, zou de Olympische zeilsport zijn eigen weg moeten durven gaan, zonder absoluut de TV te willen volgen. Ik hou niet van 40 minuten durende races, waarbij dan de TV alles live kan verslaan. Een Olympische regatta zou 1 race per dag moeten tellen, gedurende 7 dagen, met 1 verliesrace. Ik zou niet graag iedere dag 3 klasse-races van 40 minuten zien."

Tijdens een interview met Paul Cayard zei deze me dat zeilen een sport is om te beoefenen, niet om naar te kijken. En daarmee bedoelde hij dat het utopie is om van zeilen een TV sport te willen maken zoals voetbal. Toon een samenvatting met de hoogtepunten uit de race, dan is zeil TV schitterend.

Wat Rod Carr (RYA) zei

Rod Carr van de RYA zag 5 grote trends na deze dag van stemmen :

"Er was weinig steun voor kielboten, noch voor mannen of vrouwen, noch voor Match- of Vlootraces. De multihull lijkt niet echt bedreigd. Er is heel veel steun voor een vrouwen High Performance tweepersoons. De 470 staat meer en meer ter discussie, in tegenstelling tot de Laser, de Laser Radial, het windsurfen en de 49ers."

Lynn Fitzpatrick sprokkelde nog volgende commentaren :

 • Finn-zeilers kunnen niet geloven dat de Voorzitter van het IOC, ‘onzen’ Jacques Rogge en ooit nog voorzitter van de Internationale Finn Klasse, hun Finn-boot zou laten zinken?
 • Hoe is het mogelijk dat na de verkiezing van de ISAF Rolex World Sailor of the Year, notabene twee kielboot zeilers én uitzonderlijke match-racers, de kielboot zou verdwijnen als Olympische discipline?
 • Een voormalig Olympisch Gouden medaillewinnaar stelde dat ze van de zeilsport iets probeerden te maken wat het nooit zou kunnen worden : een TV-sport?
 • Zeilen zal altijd een complexe sport blijven: het is moeilijk om als 20-jarige evenveel ervaring te hebben dan een 40-jarige, en het zal altijd moeilijk blijven om als 40-jarige even atletisch te zijn dan een 20-jarige?
 • Door de Star kielboot Klasse te schrappen, verdwijnen de beste zeilers van de wereld en verander je de Olympische discipline tot een ‘jonge gasten sport’ en laat je niets over voor 35-plussers?
 • Druk vanuit de media en de zakenwereld zorgt ervoor dat de echte zeil – filosofie verdwijnt?
 • Er is nogal wat politisering aan de gang, en mijn enige hoop is dat de Raad de politiek opzij schuift en uiteindelijk kiest wat best is voor de toekomst van de sport én zijn beoefenaars?

Met dank aan Xavier Rohart, Mark Reynolds, Pro O’Connell, Peter Bromby, Ian Murray, Hamisch Pepper, John Dane III, Magnus Liljedahl en een anonieme Finn zeiler.

Ook mee discussiëren? Via het ClubRacer Forum natuurlijk!

Auteur:

 • Guy C.

  Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: