Barcelona World Race: ook Estrella Damm in de problemen

Estrella DammZondagavond 18u00 GMT heeft Jonathan McKee, co-schipper aan boord van 'Estrella Damm', contact genomen met hun landteam om ernstige schade aan het bakboord roerblad te melden. Nog maar een dag eerder hadden ze al schade opgelopen aan het andere roer na een aanvaring met een voorwerp in het water, maar dat was nog te herstellen geweest.

Deze keer is de schade echter zo ernstig, dat reparatie aan boord onmogelijk is. Guillermo Altadill en McKee hebben dan ook beslist koers te zetten naar Kaapstad om de herstelling door hun team aan land te laten uitvoeren.

'Estrella Damm' bevindt zich zo’n 620 zeemijl ten zuidwesten van de zuidelijke punt van het Afrikaanse continent.

De Amerikaan deed volgend verhaal: “We zeilden in 30 knopen wind en een onstuimige zee, toen het roer, deze keer aan bakboord, iets raakte. Alleen, nu kwam het roerblad niet spontaan omhoog. De schade lijkt heel ernstig. De schacht rond de roeras is volledig horizontaal gebroken.

Of het kan gemaakt worden weten we niet. Hier aan boord hebben we niet het nodige carbonmateriaal, en dus zijn we verplicht assistentie op te zoeken aan land. We hebben de koersdirectie al op de hoogte gebracht. Op dit moment zijn we beiden nog wat in shock, maar we denken geen probleem te hebben op één roer Kaapstad te bereiken.”

Thomson geeft nog steeds plankgasThomson geeft nog steeds plankgasOndertussen zijn reeds 4 boten door de vierde poort geraasd. 'Paprec-Virbac' 2, nog steeds autoritair leider na de opgave van 'PRB' zaterdag, rapporteerde dat ze dicht tegen de ijszone aan zeilen en dat het behoorlijk koud is.

'Veolia Environnement' wist ondertussen succesvol de ontketende 'Hugo Boss' van Thomson & Cape af te houden. En dat Alex Thomson nog altijd zijn voet vol op het gas heeft staan, blijkt uit de genoteerde tijden aan die vierde poort. De zwarte open 60 deed over het vierde rak 10 dagen, 15 uren en 24 minuten, oftewel een gemiddelde snelheid van 14,66 knopen en zo’n 6 uur sneller dan 'Veolia Environnement', op dat moment tweede snelste.

Een snelle nacht voor de boeg

Het laatste positierapport om 18u00 GMT toonde dat het leidende trio, 'Paprec-Virbac 2', 'Veolia Environnement' en 'Hugo Boss', tegen een snelheid van 18 knopen en meer over de ijskoude zee aan het scheuren is. De vierde geplaatste 'Delta Dore' is met een snelheid van 17,5 knopen bijna even snel. Verder terug in de vloot is de wind minder constant en ligt de snelheid dan ook iets lager. 'Estrella Damm' klokte op dat moment 11,4 knopen op de mijlenteller, maar die lage snelheid had zoals we ondertussen weten niets te maken met lagere windsnelheden.

Posities op 09/12/2007 om 18u00 GMT
1. Paprec-Virbac 2 17’244 mijl DTF
2. Veolia Environnement +82
3. Hugo Boss +124
4. Delta Dore +315
5. PRB +618
6. Temenos 2 +652
7. Estrella Damm +956
8. Mutua Madrilena +994
9. Educacion sin Fronteras +1723

www.barcelonaworldrace.com

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: