Rolex Sydney Hobart Yacht Race: een historisch overzicht - deel 1

start Sydney Hobart 2006Nog 15 keer slapen en het is zover, de start van één van de meest besproken oceaan zeilraces ter wereld. En in aanloop naar deze wereldberoemde regatta maken we de komende weken een historische schets van deze race down under. Een wedstrijd met een rijke geschiedenis.

De Rolex Sydney Hobart Yacht Race geldt, samen met de Rolex Fastnet Race (ENG) en de Bermuda Race (USA), als één van de drie grootste offshore zeilwedstrijden ter wereld. Hij start zoals vanouds in Sydney, op 26 december om 13u00 lokale tijd, en wordt georganiseerd door de 'Cruising Yacht Club of Australia', de oudste yachtclub van Australië.

De laatste 62 jaar is de Rolex Sydney Hobart Yacht Race uitgegroeid tot hét evenement van de Australische zomersport. Hij kan op evenveel publieke belangstelling rekenen als de Australian Open (tennis), de Melbourne Cup (paardesport) en Australia – Engeland (cricket). Geen enkele zeilwedstrijd, behalve dan de America’s Cup en de Volvo Ocean Race, krijgt zoveel media-aandacht.

De te varen baan

Sydney Hobart RouteSydney Hobart RouteDe 628 mijl lange race start dus in Sydney Harbour, dat dienst doet als een natuurlijk amfitheater voor de toeschouwers. De vloot vaart langs de oostkust van Australië met de beruchte oversteek van de ‘Bass Strait’, die het eiland ‘State of Tasmania’ scheidt van het Australische mainland.
Vervolgens zeilen ze langs de Tasmanian East Coast en na het ronden van de rots van ‘Tasman Island’ beginnen ze aan de laatste 30 mijl met de oversteek van de ‘Storm Bay’. Tenslotte varen ze de 11 mijl lange ‘Derwent River’ op, tot aan het historische ‘Battery Point’. Daar ligt de finish in Hobart, de tweede oudste stad van Australië.

Steeds strengere veiligheidsvoorschriften

Door de zware condities waarin deze wedstrijd vaak wordt gevaren, heeft deze regatta er altijd voor gezorgd dat de Cruising Yacht Club of Australia haar veiligheidsvoorschriften steeds bleef aanpassen. De manier waarop hun centrum voor media communicatie werkt is een voorbeeld voor veel andere wedstrijdorganisaties en ook de wedstrijdleiding is zonder meer professioneel te noemen. Deze race heeft mee de maatstaven bepaald die worden gehanteerd in verband met de constructie van jachten en tuigages, evenals de stabiliteit van de jachten die onder IRC varen. De CYCA heeft bovenop de reglementen bepaald voor een Categorie 1 ocean race, nog extra bindende regels voorgeschreven inzake overlevingstraining op zee en de bekwaamheid van de bemanning op iedere boot.

Dit alles heeft ertoe geleid dat een zeer hoge graad van zeemanschap is bereikt onder de schippers en hun bemanning, toch meestal recreatieve zeilers. Zij slagen er in hun jachten succesvol door de zwaarste weersomstandigheden te sturen, en soms is dat gewoon een kwestie van overleven.

Deel 2 : ontstaan en geschiedenis van de race.

http://rolexsydneyhobart.com/

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: