Barcelona World Race: nieuw slachtoffer – Delta Dore ontmast

Delta Dore ontmastVannacht heeft Jérémie Beyou, schipper van het vierde geplaatste ‘Delta Dore’, de wedstrijdleiding gecontacteerd om de ontmasting van hun IMOCA 60 te melden. Hij en zijn co-schipper Sidney Gavignet zijn veilig en wel aan boord en hun boot is gelukkig intact. Jérémie belde Sylvie Viant, raceleidster van de Barcelona Wormd Race, om 01u20 GMT (11 december), luttele minuten na het ongeval : “Wij zijn net ontmast. We varen in 25 tot 35 knopen westnoordwesten wind, met golven tot 4 meter hoog. Op dat moment hadden we één reef in het grootzeil staan, samen met de stormfok. De mast blijkt naar achter te zijn gevallen”

Een uurtje later gaf de Franse schipper, die voor het eerst kennis maakt met de Zuidelijke Oceaan, meer uitleg : “We hebben snel de mast en giek moeten wegknippen. Het werd voor ons te gevaarlijk en ook de romp begon schade op te lopen. De boot alsook het dek zijn in orde, alleen is er geen reling meer. Ook is er niets meer aan boord dat groot genoeg is om een noodtuigage te maken.”

Op het moment van de ontmasting lag de boot ongeveer 1000 zeemijl ten zuidoosten van Zuid-Afrika, traagjes naar het oosten driftend. Waarom het ongeval zich voordeed is nog onduidelijk.

De wedstrijdleiding heeft nu regelmatig contact met beide Franse zeilers en hun landploeg. Er zou 188 liter diesel aan boord zijn, goed voor 60 motoruren, het equivalent van zo’n 240 zeemijl. Verder is het team de mogelijkheid aan het bekijken om van de reserve grootzeil latten een noodtuig te maken.

Delta Dore in betere tijdenDelta Dore in betere tijdenDe dichtbij zijnde maritieme veiligheidsorganisatie, MRCC Cape Town, is geïnformeerd, al hebben beide schippers nog geen assistentie gevraagd. Gelukkig valt de weersvoorspelling voor komende nacht nogal mee. De wind zou afnemen tot een westenwind van 15 knopen en op dit moment zijn er geen depressies in hun nabijheid in aantocht. Als ze zich naar het noorden moesten kunnen verplaatsen, zou een zuidelijke wind hen dichter bij land kunnen helpen.

“Dit zijn professionele zeilers die de risico’s van een oceaan race door en door kennen. Dit neemt niet weg dat Jérémie en Sidney enorm ontgoocheld zullen zijn en iedereen van de organisatie deelt in hun ontgoocheling. We wensen de schippers een veilige terugkeer naar land”, aldus Andor Serra, directeur generaal van de Fundació Navegació Oceànica Barcelona, één van de co-organisaties van de Barcelona World Race.

Ook Mark Turner, CEO van OC Events, nog een co-organisatie, legde volgende verklaring af : "De laatste dagen hebben we PRB hun masttop zien verliezen en heeft Estrella Damm ernstige schade opgelopen aan een roer. We worden er dus aan herinnerd hoe hard dergelijke wedstrijden wel zijn. De wedstrijd is 10’000 zeemijl onderweg en de tol is aanzienlijk. Ondanks dat de factor mens heel belangrijk blijft in dit soort competities blijft het een mechanische sport.”

www.barcelonaworldrace.com

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: