Francis Joyon breekt records

Francis JoyonFrancis Joyon (FRA) zeilt, na amper 18 dagen op zee, ergens in de zuidelijke Indische Oceaan, tussen de Kerguelen-eilanden en Australië. Hij zeilt zo snel dat we hem amper kunnen bijhouden.

Na 18 dagen op zee heeft hij 1959 zeemijl voorsprong op het bestaande record van Ellen MacArthur. Dat betekent dat hij per dag 100 mijl uitloopt of de kleine Engelse, of omgerekend 4 knopen sneller zeilt.

Ook het solo-24uurs record ligt aan diggelen: Francis legde 614 zeemijl af in 24 uur tijd, en zou dus (het moet nog gehomologeerd worden door de WSSRC) 4 mijl beter hebben gedaan dan Laurent Bourgnon in 2006.

Ik ken een schipper met een oranje-rode trimaran (SODEBO) die het lek in het hydraulisch systeem van zijn boot fel moet vervloeken. Zulk een weervenster doet zich volgens de weer- & windexperten maar eens om de 10 jaar voor. Chapeau voor Joyon dat hij net dat weervenster wist te detecteren. Thomas Coville zijn nagels zijn intussen helemaal afgebeten, denken we.

www.trimaran-idec.com

Labels

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: