IJspegel Trophy: hogeschool zeilen op de Noordzee bij Scheveningen

Yellow RoseTot tweemaal toe werd de IJspegel afgelast. Het eerste weekend was het springtij en NW storm. Het water bereikte een hoogte van 1953 en de pieren van Scheveningen stonden zwaar onder water.

De tweede keer had het de hele week al vanuit het NW gewaaid en stond er een golf hoogte waar je niet gelukkig van werd. Al bezorgde de wind de wedstrijdleider wel buikpijn omdat deze al met al misschien toch wel mee viel. De zee was echter veranderd in een centrifuge en had het zeilen niet aangenaam gemaakt.

En dan is het 9 december 2007. Buiten is het nog donker en wederom winderig als de vergadering van de zeilcommissie in Scheveningen begint. Volgens Mario en Arjen staat er een te hoge zee om boeien neer te leggen. We zitten op dat moment in het oog van een depressie. De windkracht is 5 Beaufort. Post Ouddorp geeft waarschuwingen voor 7 voor district Hoek van Holland en 6 voor IJmuiden.

Er wordt besloten met de Albatros een kijkje op zee te gaan nemen. Om negen uur is het even wachten op een journalist van Den Haag Centraal en dan gaat het steven van de Albatros zeewaarts.

Buiten staat er een golf van 1,5 tot 2 meter. De wind valt mee en 1,5 mijl ten westen van de pieren gaat het anker erin. De wind zit in de ZW hoek. De stroom staat in de zuid en het is twee dagen voor springtij. De Albatros gaat dwars op de golven liggen en voor het comité is het vasthouden geblazen. Mario en Arjen gaan aan de slag.

Rosetta & QuantumRosetta & QuantumDe bovenboei gaat naar 1,25 mijl, richting 210 graden. Om 11 uur vertrekt de Tangoklasse voor drie rondes. Vlak voor de start begint de wind wat te krimpen. Ze deelnemers komen nog net de lijn over. De Brass Racks van Walter Ganzevles valt in het startschot. En zo is het een schone start voor de Tangoklasse. De pinend gaat voor de volgende klasse naar beneden en om 11.15 uur gaat de Uniformklasse van start. De Happy vertrekt als eerste gevolgd door Against All Odds. De Bolocan is de hekkensluiter. Bij de Viktorklasse zien we Lucifer, Gems en Temptation direct na het startschot over de lijn gaan. De Bolder gaat als laatste en zo is iedereen op weg naar de bovenboei. De zon schijnt, de wind wordt wat dikker en op de Albatros rollen we flink.

De Allard komt als eerste naar beneden. Op de hielen gezeten door de Foxy. Quantum en Brass Tacks zijn de eerste X 35’s. Daarna zien we Who’s Next, Triple P en daar achteraan de Rosetta bij de benedenboei verschijnen. Het is hard werken en goed opletten geblazen. Elke fout wordt gestraft.

FuturoFuturoDe IJsvogel meldt zich voor de Uniformklasse als eerste, gevolgd door de Blue Fin en de Antares. Niet iedereen zet zijn spinakker. De Allard komt er alweer aan. Bij de Stella Maris verdwijnt de spi onder het voorschip. Zij verspelen kostbare minuten. Triple P zit nu in derde positie en laat de X 35 achter zich. Dan komen de eerste van de Viktorklasse. Gems voorop gevolgd door Lucifer. Tiein minuten later komen Bolder en Haraka rond de beneden ton.. Er wordt hard gevaren. De omstandigheden zijn zwaar. De zee bouwt zich op en er staat flink wat stroom.

Op de Albatros houdt de journalist van Den Haag Centraal ( op donderdag te koop bij Bruna en kantoorboekhandel in den Haag) zich kranig, al wordt hij wel wat witjes rond de neus. Het comité maakt zich op voor de eerste finishers. Ondertussen verlies de Sunshine 4 een bemanningslid. Het loopt allemaal goed af, maar zij vertrekken naar de haven.

De IJsvogel gaat als eerste over de finish gevolgd door de Antares. In gecorrigeerde tijd wint echter de Happy. Bij de Tangoklasse komt de Allard in volle gang als eerste over de lijn, Foxy is tweede en Triple P derde. In gecorrigeerde tijd wint de Foxy. Bij de X 35 wint de Who’s Next van Alwin van Daelen.

De Yellow Rose zorgt voor spectaculaire plaatjes en hartkloppingen bij het comité (zie foto boven). Door een verkeerde spi manoeuvre gaat zij volledig plat. Het roerblad is al boven water. Gelukkig komt zij weer rechtop en kan er weer gezeild worden

TU Delft Van OordTU Delft Van OordDe Gems zeilt royaal voor een ieder ander van de Viktorklasse over de lijn, Lucifer, zonder spi, volgt na 4 en Elan na 9 minuten. Lucifer wint in gecorrigeerde tijd.

Om 12.45 is de volgende start van de Tangoklasse. De stroom staat nu naar de noord. De Albatros ligt met zijn kop meer in de wind. Bij de start zitten de X 35’s fanatiek tegen de lijn. De Foxy zoekt de pinend. Het wordt een mooie start. Daarna volgt de Uniform klasse. De Jutter vertrekt mooi voorin het veld. Dan zien we tumult en horen we geschreeuw. De Jutter strijkt zijn voorzeil.Helaas blijken Linke en Jutter een aanvaring te hebben gehad en vertrekken beide naar de haven. De Viktorklasse gaat moeizaam van start. Nog net voor de tijdslimiet van 9 minuten gaat de Bolder als laatste naar de bovenboei.

Bij de benedenboei zien we de Foxy als eerste naar beneden komen. De spi handling geeft grote problemen en Foxy verliest kostbare tijd. Stella Maris gaat dit keer beter. De Triple P komt als 10e bij de benedenboei, het resultaat na een belabberde start. De Delftse Studenten zeilen met een nieuw team en komen als 11e langs.Bij de X-en vaart Nic Bol voorop. Bij de tweede ronde zit Foxy nog steeds voorop. De Allard lig tweede maar vaart door naar de haven en geeft op. Nic Bol zit nog steeds in de race en Triple P is opgeschoven naar een 4e plek. De Delftse Studenten zien we tobben met hun spi. Yellow Rose heeft niet echt zijn dag, een loszittende val noodzaakt hen terug te gaan naar de haven.

Stella MarisStella MarisStella Maris wint tenslotte deze race in tijd en gecorrigeerd. Foxy wordt tweede. Triple P komt wel als derde over de lijn maar moet in gecorrigeerde tijd de Rosetta voor laten gaan. Nummer 1 bij de X en wordt Nic Bol met de Quantum Racing. Bij de Uniformklasse komt de Blue Fin fantastisch zeilend met spi in top als eerste over de lijn. In gecorrigeerde tijd wint de Antares.

Bij de Viktorklasse weten ze van afzien. De Gems wint magistraal. Zij zitten 11 minuten voor de Lucifer en 35 minuten voor de nummer drie de Elan. De Omega heeft 30 minuten meer nodig dan de Gems en eindigt op een 4e plek Op de Albatros wordt uitgekeken naar de Bolder die in geen velden of wegen is te zien. Dan komt er een verlossend berichtje over de marifoon dat zij huiswaarts keren. Ook de Harara en Temptation waren al havenwaarts gegaan.

Na de finish van de Elan kan de Albatros weer anker op. Het was weer een mooie dag Hoge School zeilen op de Noordzee bij Scheveningen. In de haven wacht het team van Henk Dreijer om de protesten af te handelen en bij Raar is het een drukte van belang. De laatste IJspegel van 2007 zit erop.

Het comité wenst u fijne Feestdagen en tot ziens in 2008.

Aly Anink-van Driel

Meer info: IJspegel Trophy

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: