Pierre-Yves Moreau en Benoit Lequin pakken trans-Atlantisch record met open catamaran

Pierre-Yves Moreau en Benoit LequinPierre-Yves Moreau en Benoit Lequin (FRA) hebben geschiedenis geschreven met hun zelf ontworpen open 20 voets catamaran, de ARCHI-FACTORY/OCTO FINANCES gedoopt. Ze hebben het bestaande trans-Atlantische wereldrecord, op naam van de Italianen Andréa Gancia en Mattéo Micelli met 2 dagen, 2 uren, 32 minuten en 45 seconden gewoon verpulverd.

Het record, dat wel nog moet worden gehomologeerd door het WSSRC, staat nu op 11 dagen, 11 uren, 25 minuten en 42 seconden.

Beide avonturiers, voor sommigen gekken en voor anderen helden, zijn fysiek tot op de bodem moeten gaan om deze prestatie tot een goed einde te brengen. Uitgeput maar gelukkig, zoals dat dan heet, zetten beiden zondag 9 december voet aan land in Pointe à Pitre (Guadeloupe).

Moreau : “Het was een moeilijk te realiseren exploot en we zijn dan ook gelukkig dat we het kunnen verwezenlijken hebben. Op zo een klein schip ben je volledig op jezelf aangewezen. Men moet zeer veel aandacht besteden aan de veiligheid. We hebben tenslotte toch moeten afrekenen met windvlagen van meer dan 40 knopen. Vooral het lezen van de golven was zeer belangrijk, belangrijker dan we allebei dachten. Ze breken de snelheid van de boot én de mannen erop. Rusten wordt dan heel moeilijk en aan slapen kom je nooit echt toe.

Maar ondanks de complexiteit van deze onderneming zijn we zeer opgetogen het record te hebben kunnen breken. Het avontuur dat twee jaar geleden, met het zelf ontwerpen van onze cat, startte, is nu afgerond.”

Archi-Factory/Octo FinancesArchi-Factory/Octo FinancesLequin : “Het is magisch, zoveel boten om ons te verwelkomen. Het record kunnen verbeteren geeft een zalig gevoel. We zijn zeer opgetogen over onze boot. We hebben er meer dan één jaar aan gewerkt en ze heeft haar werk meer dan naar behoren gedaan. Het was een fantastische ervaring waar we veel uit hebben kunnen leren en waardoor we nog verbeteringen aan ons concept kunnen doorvoeren.

Ik hoop echt dat ons record vlug zal worden gebroken, want we zijn zeker bereid om opnieuw te vertrekken! De laatste dagen waren nochtans zwaar. De laatste nacht zijn we nog voor de tweede keer gekapseisd, ditmaal met Pierre-Yves aan de helmstok.”

Een overzicht

Woensdag 28 november, Moreau en Lequin vertrekken vanuit Dakar. De twee eerste dagen halen ze topsnelheden van boven de 15 knopen en een gemiddelde snelheid van iets meer dan 10 knopen. Met de noordoostenwind aan hun zijde konden ze op geen betere start gerekend hebben. Om beurten sturen de mannen 1 tot 2 uren, terwijl de andere rust onder een kleine gemonteerde tent.

Bij de Kaapverdische eilanden worden de dingen iets meer gecompliceerd. De wind is gekeerd, komt nu van achter en zakt wat in. De snelheid loopt terug onder de 10 knopen, ondanks dat hun strateeg Jure Jelman hen aanraadt om niet plat voor het laken te varen, maar te kiezen voor af te kruisen. Het record lijkt ver weg. Gelukkig zijn de passaatwinden na een paar dagen genormaliseerd, waardoor terug een constante bakstagkoers kon worden gevaren en er terug deftig mijlen kon worden gemaakt.

Het was nog even schrikken toen de catamaran een eerste keer kapseisde. Beide mannen lagen in het water en dat op 300 mijl van hun einddoel. Maar ze wisten terug aan boord te klauteren, de boot terug op te richten en weer te vertrekken. En zelfs een tweede keer omslaan, in de laatste nacht, kon hun van het record niet meer afhouden. Chapeau!

www.ocean-express.org

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: