GreenTeam zevende deelnemer Volvo Ocean Race 2008-2009

GreenTeam zevende deelnemer Volvo Ocean RaceHet Ierse GreenTeam is de zevende deelnemer aan de Volvo Ocean Race 2008-2009. Tweevoudig olympisch kampioen Ian Walker is aangesteld als aanvoerder van het zeilschip dat wordt ontworpen door de designers van Reichel Pugh. Het zeilschip de Volvo Open 70 is al in aanbouw.

Het GreenTeam heeft bevestigd dat het de zevende inschrijving is voor de Volvo Ocean Race, met de Britse zeiler Ian Walker als aanvoerder.

Walkers prestaties van de laatste twaalf jaar resulteerden in twee olympische medailles en vier wereldkampioenschappen.

Tevens was Ian Walker aanvoerder en tacticus in twee America’s Cup-races – de GBR Challenge en de +39. Zijn meest recente succes beleefde hij als aanvoerder van de TP52 Patches, waarbij hij samenwerkte met eigenaar Eamon Conneely om het wereldkampioenschap van 2006 veilig te stellen.

Als aanvoerder van het GreenTeam in de Volvo Ocean Race houdt Walker het ontwerp en de bouw van het zeilschip nauwlettend in de gaten. Ook selecteert hij de bemanning.

"Iedereen die ik sprak is enthousiast over de race en de deelnemende zeilschepen. Het is lang geleden dat ik zó heb uitgekeken naar een zeilwedstrijd. Veel mensen zien me voornamelijk als een kustzeiler, wat ook gebeurde bij Torben Grael bij de laatste race. Je moet echter nieuwe dingen blijven leren en jezelf stimuleren om vooruitgang te boeken. Ik zocht een nieuwe uitdaging en de categorie zeezeilen groeit zonder twijfel het hardst binnen de zeilsport", antwoordt Walker op de vraag waarom hij aanvoerder van het GreenTeam is geworden.

Voorproefje voor Ian Walker

In de Sydney Hobart Race die op 26 december 2007 start, krijgt Ian Walker in een Volvo Open 70 alvast een voorproefje van de Volvo Ocean Race. De bouw van de Volvo Open 70 van het GreenTeam is in volle gang bij McConaghy Boats in China. De mallen zijn gereed en het bekleden van de romp is begonnen. Reichel Pugh en de bouwingenieurs van Applied Structural Analysis Ltd. (ASTA) werken volgens een strak tijdschema. Zowel de plannen voor het dek als die voor de zeilen zijn in een vergevorderd stadium. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de uitrusting. Het team heeft inmiddels de eerste tests van de zeilen in een windtunnel in Auckland, Nieuw-Zeeland, achter de rug.

Walker: "Ik ben tevreden met het ontwerp, het team dat we samengesteld hebben en de vooruitgang die we boeken. Reichel Pugh vierde al grote successen in de zeezeilsport, maar dit is hun eerste Volvo-project. Zij zijn tevens de ontwerpers van de Alfa Romeo en de Wild Oats: twee van de meest succesvolle en snelste zeiljachten voor open zee ter wereld. Al eerder dit jaar werkten Eamon en ik samen met McConaghy Boats in China aan de bouw van de TP52. We waren erg tevreden met het resultaat. Samen met North Sails UK zijn we al gestart met de windtunneltests van de zeilontwerpen. De mast wordt gebouwd door Southern Spars in Nieuw-Zeeland", legt Walker uit met betrekking tot de keuzes die zijn genomen voor het ontwerp en de bouw van de Volvo Open 70.

Hoog kaliber

Glenn Bourke, CEO van de Volvo Ocean Race, zegt: "Het is fantastisch dat er nog een superprofessioneel team, aangevoerd door een olympisch winnaar, deelneemt. We wisten al maanden van dit team af, daarom is het geweldig dat de deelname nu officieel is. Ian Walker is een zeer ervaren zeiler en zal een professionele prestatie leveren."

"We hebben nu een deelnemersveld van zeven schepen, hetzelfde aantal als in de voorgaande editie van de race, maar van een hoger kaliber. We kunnen nooit voorspellen of het aantal deelnemende zeilschepen nog stijgt, maar doordat de America’s Cup mogelijk wordt uitgesteld, zijn er nu meerdere opties mogelijk."

Het GreenTeam heeft zich verzekerd van sponsoring door een combinatie van commerciële sponsoring, overheidssteun en privé- investeringen, geleid door een projectteam dat bestaat uit CEO’s John Kileen, Enda O’Coineen, Eamon Conneely en Jamie Boag.
"Het is fantastisch Ian Walker als aanvoerder aan te kunnen kondigen en te laten zien dat we alles gereed hebben voor een sterke deelname. We zijn ervan overtuigd dat we de noodzakelijke ingrediënten hebben om nu al met een sterk team voor de dag te komen", zegt Jamie Boag, CEO voor de havenstop in Galway en het GreenTeam.

Over het GreenTeam

Het GreenTeam is onlangs opgericht door een syndicaat dat privé-investeringen combineert met commerciële sponsoring en overheidssteun. Het syndicaat heeft een bestuur waar John Kileen, Enda O’Coineen, Eamon Conneely en Jamie Boag zitting in hebben. Een adviesgroep van belangrijke Ierse zakenmensen staat het bestuur bij.

Commercieel team

  • Jamie Boag – ploegleider (CEO)
  • David Hassett – commercieel directeur
  • Richard Duggan – financieel manager

Over Ian Walker (37), woonachtig in Warsash, Hampshire (GBR)

Ian Walker is een van de meest bedreven zeilers van Groot-Brittannië, met vijf wereldkampioenschappen op zijn naam en twee olympische zilveren medailles en twee America’s Cups in zijn bezit. De twee olympische medailles veroverde hij in de 470 dinghy (Atlanta 1996) en de Star keelboat (Sydney 2000).

Walker coachte Shirley Robertson en haar Yngling Team naar het goud op de Olympische Spelen in Athene in 2004.

Toen Briton in 2000 zich voor de eerste keer in veertien jaar plaatste voor de America’s Cup, werd Walker benoemd tot aanvoerder. In de 2007-editie van de America’s Cup vergezelde hij olympisch winnaar Iain Percy als navigator van het Italiaanse team +39.

De verplichtingen aan de America’s Cup werden gecombineerd met de uiterst succesvolle TP52-race als aanvoerders van Patches, van eigenaar Eamon Conneely.

Walker is afgestudeerd geograaf aan de universiteit van Cambridge. Hij is getrouwd en heeft twee dochters.

www.greenteam.ie

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: