17e Kerstrace Colijnsplaat een grandioos succes + video

Kerstrace ColijnsplaatUiteindelijk waren ze met 73 aan de startlijn voor de 17e editie van de in Zeeland wereldberoemde en beruchte Kerstrace. De populaire zeilrace én de website met de nodige sponsors zorgden voor een record aantal inschrijvingen. Het prachtige zeilweer deed de rest.

Het ondertussen bekende en unieke startsysteem van de Kerstman zorgde er voor dat het helemaal niet drummen was aan de startlijn. In de Kerstrace start men immers één voor één.

Dankzij een ingewikkeld rekenprogramma wordt er uitgeteld wie wanneer mag starten, en in theorie, zou de ganse vloot dan ongeveer tezelfdertijd aan de finish moeten aankomen. Spektakel gegarandeerd.

Rekenmeester Kees van de Vaart had voor alle schepen weer een unieke starttijd berekend voor de traditionele kerstrace-start.Briefing KerstraceBriefing Kerstrace Bij de Kerstrace geen gereken achter af, maar de eerste die over de finish komt is de winnaar.

De vele kanshebbers op overwinning waren die ochtend naar Colijnsplaat gekomen om van start te gaan voor een rondje plaat.

Na de briefing in de jachtclub ontstond nog enige beroering omdat de baan die werd voorgelezen niet de juiste rondingen van de boeien werden aangegeven.

Dame de Meuse bijt de spits af

De zeilcondities waren de Kerstman meer dan welgezind, een 3 beaufort uit oost tot noordoostelijke richting met een schitterende winterzon erbij. Wat moet je als zeiler nog meer?

Het werd een rondje plaat, tegen de klok in, en DAME DE MEUSE mocht om 12 uur stipt de spits af bijten. Aan de rest om haar in te halen en voor te blijven tot aan de finish. Dat bleek uiteindelijk geen makkelijke klus, want de kranige dame werd uiteindelijk meer dan verdienstelijk negende.Veel kleur op de OosterscheldeVeel kleur op de Oosterschelde

Camee haalt het

De als laatst gestart AQUA EQUINOX, een Swan 42, kon het klein uurtje later vertrekken niet meer goed maken en strandde op een 58e plaats. Ondertussen had CAMEE de leiding overgenomen, en lag het jonge team van Nicky De Jonge met hun OOH J (je raadt het zo, een J-boot, en wel een 22) knap op de tweede plaats.

BEAU BATEAU deed nog een verwoede poging, maar het podium lag vast. Don De Raad zal heel gelukkig geweest zijn om nog net op de valreep zijn inschrijving in orde te hebben gekregen!

De Kerstman op zijn best

Terug in de haven had de Kerstman als vanouds gezorgd voor warme Gluhwein, citroen jenever en echte Hollandse maatjes. De après-sail werd massaal bijgewoond, en je zag niets anders dan glunderende gezichten. Nr.1Nr.1Maar ja, ze hadden dan ook nog heel mooie vooruitzichten voor het verdere verloop van de avond.

De Kerstman was ontzettend gul met cadeaus want zoals het bij de Kerstrace hoort ging er nog een hoofdprijs (gratis hijs aangeboden door Delta Yacht uit Colijnsplaat) naar de boot die finishte als 17de en dat was dit jaar de WATERZOOI van Arjan Zwart uit Zierikzee.

Na de prijsuitreiking mocht forummoderator Nr. 1 nog een schitterende Tette-show act geven met de assistente van de Kerstman. Een waardige afsluiter van 2007.

Kerstman, vanwege alle deelnemers (en daar ben ik zeker van), bedankt!

www.kerstrace.nl

Foto's Kerstrace 2007

De volledige Kerstrace Colijnsplaat uitslag vind je onderaan dit bericht in de bijlage.

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: