Winterwedstrijd Drimmelen: de dag van de 80-meter zone

zeilen drimmelenIeder jaar komt het wel 1 keer voor tijdens de winter zeilwedstrijden in Drimmelen. Vele protesten vanaf het wedstrijdcomité vanwege de 80-meter zone-regel. Afgelopen zondag was ook weer zo'n dag.

De 80-meter zone is een gebied van 80 meter vanaf de noordwal, waar het verboden is om, voor de start, te zeilen. Dit in verband met beroepsvaart. Afgelopen zondag waren weer 5 zeilboten "slachtoffer" van deze regel.

De dag begon met een zonnetje, en vrij weinig wind. Maar rond een uur of 10 was de wind al aangetrokken tot een knoopje of 12. Het was, zoals altijd met deze wedstrijden, weer erg druk in de haven. Nog even de mast in om alles te checken, of wat katrollen in te spuiten. Sommige boten waren al zeilen aan het hijsen terwijl ze nog in de box lagen. Leuk voor de zeilmaker, en zeker een plezant gezicht. Maar voor de portemonee was het iets minder.

De baan leidde ons in de wind richting de keizersveerse brug, om daar vervolgens om te draaien, en vervolgens een ton halverwege de rivier te ronden. vanuit daar gingen we weer terug naar de eerste ton. En daarna was de finish alweer.

Beneteau 25 - TransmarkBeneteau 25 - TransmarkWat de wedstrijd vandaag erg bemoeilijkte, was het feit dat de sluis bij Lith kapot was. Daardoor stond er ongewoon veel stroom op de Amer. Maar gelukkig leverde dit niet al teveel problemen op. Op wat extra tacks voor de boei na.

De starten verliepen goed. De meeste boten hadden zich daar wel vergist in de stroom. Het gevolg was dat vrijwel iedereen te laat startte. De start van groep 1 werd uitgesteld. Er was een binnenvaartschip dat ook even dacht mee te starten. Deze voer net na het 1-minuut sein dwars door de startlijn. Je kon het gemompel van de sportbootjes over de hele rivier horen.

Tijdens de wedstrijd bleef de wind keurig staan. in het spinnakerrak draaide de wind iets meer naar het noorden, daardoor werd het weer een stukje admiraal zeilen. Maar het 2e rak was dit weer beter.

De top 3 uitslagen waren als volgt.

Klasse 1
1. Transmark 2 (Jochem Zeilmans)
2. Nekem (Kees Ketels)
3. Xavante (Koen Salden)

Klasse 2
1. Big beeste (Mark Sluimer)
2. Kowabunga (Erik Nieuwenhuyzen)
3. Jimp (Ger Bayens)

Klasse 3
1. Delfino (Robert Bakker)
2. Luna (Hans Schouten)
3. Bon (Jim Duivestein)

Klasse 4
1. TSJ (Rene Bleuanus)
2. Jee (Hans Brockhus)
3. Espresso (Joan Blaas)

Klasse 5
1. Tjoep (Wim Janssen)
2. Passion (Wim Verhoeven)
3. Blizzard (Paul Dokman)

Fijne feestdagen en tot volgend jaar!

Foto's © Danny Meeuwessen

Meer info: Winterwedstrijd Drimmelen

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: