Rolex Sydney Hobart Yacht Race: een historisch overzicht - deel 3

bemanning Wild Oats in de relingZowat 800 mensen fungeren als bemanningslid aan boord van de jachten die deelnemen aan de Rolex Sydney Hobart Yacht Race.

Ieder zeiljacht heeft tussen de 6, het minimum, en 24 bemanningsleden aan boord. Een bemanning tijdens de race bestaat gemiddeld uit 10 tot 11 zeilers, met als leider aan boord de schipper en/of eigenaar, bijgestaan door een stuurman, navigator, tacticus, een handvol zeiltrimmers en één of meerdere voordekkers.

Na de stormachtige race in 1998 is het verplicht dat minstens de helft van de bemanning en de schipper een cursus ‘overleven op zee’ heeft gevolgd.

In zo’n cursus leert men hoe je een reddingsvlot ontvouwd, hoe je een reddingsvlot omkeert, hoe je in een reddingsvlot je team re-organiseert. Ook het gebruik van reddingsmateriaal, noodsignalen en noodprocedures worden aangeleerd.

Al redelijk veel 'anciens' onder de bemanning

Sinds die eerste race in 1945 zijn er 74 zeilers die 25 edities hebben gezeild. Hun namen prijzen naast die van de winnende jachten op het erebord in het Clubhuis. En ondanks dat het ocean yacht racing een sport voor jong en oud is, eist de Cruising Yacht Club of Autralia ondertussen wel dat de helft van de bemanning getraind is en ervaring heeft met John Walker (84 jaar) John Walker (84 jaar) veiligheid op zee en dat ze 18 jaar of ouder zijn.

En sommige zijn echt wel wat ouder. John Bennetto is recordhouder met 44 deelnames, maar Lou Abrahams, 80 lentes jong, en Tony Cable zouden hem dit jaar evenaren. En dan vaart er nog ene John Walker mee met zijn IMPECCABLE, een Peterson 34. Deze schipper afkomstig uit Sydney zelf heeft dit jaar de gezegende leeftijd van 85, en wordt daarmee de oudste deelnemer ooit.

Ook 'le beau monde' ontbreekt niet in de Hobart

En dan zijn er nog de talrijke beroemdheden die deelnamen aan deze historische race : Sir Edward Heath (Brits Premier), Ted Turner (CNN oprichter én AC-schipper), Eric Tabarly (Frans zeilmonument), Sir James Hardy (AC en Olympisch jachtman), de Halvorsen broers (beroemde jachtbouwers en de enigen die de race 3 maal op rij wonnen in sixties, met hetzelfde jacht FREYA), Ian Murray (jachtontwerper en oceaanzeiler), Alan Bond (AC winnaar), Grant Dalton (Whitbread winnaar), Larry Ellison (Oracle baas), Hasso Plattner (Duits AC deelnemer), Peter Sinclair (NSW Admiraal) en de betreurde Sir Peter Blake om maar enkele namen te noemen.

Drie line honours op rij voor Wild Oats XI

Sinds RANI in de allereerste Hobart zowel op reële als gecorrigeerde tijd won, hebben slechts 5 andere jachten deze prestatie kunnen herhalen : AMERICAN EAGLE (1972), KIALO (1977), NEW ZEALAND ((1980), SOVEREIGN (1987) en WILD OATS XI (2005).
Deze laatste zou sinds ‘MORNA’ in 1946, 1947 en 1948 het tweede jacht kunnen worden met drie opeenvolgende ‘line honours’.

Wild Oats XI nieuwe mastWild Oats XI nieuwe mastDeze prestatie zou nog opmerkelijker zijn door het feit dat slechts 20 dagen voor de start van de race, de installatie van de nieuwe mast voltooid werd. In het Woolwich Dock werd de 45 meter lange en 1,1 ton wegende carbon mast succesvol op de 30 meter lange maxi geplaatst, en dit gebeurde onder massale belangstelling (zelfs de crew van LEOPARD kwam kijken). Er rest hen nu nog weinig tijd om alles proef te varen en te tunen.

En het zal nodig zijn want naast LEOPARD, zal ook SKANDIA op tweede Kerstdag klaar staan om WILD OATS XI het vuur aan de schenen te leggen. Om MORNA, later KURREWA IV gedoopt, naar de kroon te steken moeten deze maxi’s nog vele malen als eerste over de finish varen. Deze klassieke kotter haalde maar liefst zeven keer de line honours.

In de ganse geschiedenis van de race wonnen slechts 2 zeiljachten zowel op reële tijd als op handicap : ‘FREYA’ en ‘LOVE & WAR’.

RANI deed er in 1945 6 dagen, 14 uren en 22 minuten over om de finish te bereiken. Sindsdien volgenden de records elkaar op, en in 2005 stelde WILD OATS XI de tijd wel heel scherp : 1 dag, 18 uren, 40 minuten en 10 seconden !

www.rolexsydneyhobart.com

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: