Andreas Hagara wordt stuurman van de Holmatro Extreme 40

Andreas HagaraOp donderdag 20 december 2007 werd Andreas Hagara (AUT) officieel benoemd tot stuurman van de Holmatro Extreme 40. Hij vervangt Carolijn Brouwer (BEL) die zich komend seizoen volledig op haar Olympische Tornado-campagne concentreert. Team Holmatro vertegenwoordigt opnieuw Nederland in de iShares Cup series 2008. Vorig jaar eindigde de oranjeboot als tweede overall, dus voor 2008 geldt het winnen van de titel als doel.

"Volgend jaar is een Olympisch seizoen, dus veel top catamaranzeilers zijn niet beschikbaar. Daarom hebben wij geluk dat Andreas de Olympische Spelen aan zijn jongere broer Roman Hagara over laat. Dat is goed voor ons en we zijn erg blij met zijn aanstelling als stuurman", aldus Jaap Meijer, CEO van Holmatro.

In 2005 was Team Holmatro de eerste campagne die zich inschreef voor de nieuwe wedstrijdserie tijdens vijf stopovers van de Volvo Ocean Race. Het enthousiasme van de hoofdsponsor is nog altijd groot. Meijer: "Onze deelname heeft veel positieve publiciteit opgeleverd. Daarnaast hebben we de mogelijkheid om op hoog niveau nieuwe productontwikkelingen te testen. En de hospitality mogelijkheden voor onze relaties zijn natuurlijk fantastisch. We kunnen hen echt een unieke ervaring bieden. Kortom, we zijn nog altijd zeer enthousiast en positief."

De 2008 iShares Cup Series brengt de vloot naar nieuwe locaties. Volgens de Extreme 40 Klasse Organisatie verschijnen er tenminste tien 40-voet catamarans aan de start van het derde achtereenvolgende wedstrijdcircuit.

Het Extreme 40 zeilspektakel barst los in Zwitserland, gevolgd door Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland en eindigt in Nederland. Naast dit schema, vinden er nog enkele op zichzelf staande evenementen plaats, zoals de Round the Island Race (UK) en de Centomiglia op het Gardameer.

Andreas Hagara: veelvoudig Tornado-kampioen
"Ik ben blij dat ik het hele seizoen meedraai", zei Andreas Hagara thuis in Oostenrijk. In de afgelopen twee jaren voer hij enkele malen mee met Team Holmatro, maar hij behoorde niet tot de vaste bemanning. Ondanks zijn drukke programma voor het Olympische jaar, hij is coach van het Amerikaanse Tornado-team, lukt het Hagara om genoeg tijd vrij te plannen voor de Extreme 40 series. Zijn doel is duidelijk: “Ik wil het circuit winnen, wat niet gemakkelijk wordt. Het wordt een lang seizoen met zeker drie potentiële winnaars.” Volgens Hagara is de selectie van de overige teamleden volop aan de gang.

Over Andreas Hagara

De Oostenrijkse stuurman heft een indrukwekkende staat van dienst met veertien medailles bij Europese en wereldkampioenschappen. In 1985 begon hij met zijn Tornado-carrière en twee jaar later won Hagara zijn eerste wereldtitel in de Olympische klasse. Hij veroverde tevens drie Europese titels; in 1990, 1996 en 2003. Hagara en zijn broer Roman, tweevoudig Olympisch kampioen, domineerden jarenlang de jaarranking.

Andreas Hagara: "Bij het WK vlak voor de Spelen van 2000 waren we het hele kampioenschap aan het matchracen. Uiteindelijk verloor ik de Olympische kwalificatie in de allerlaatste race, dus toen besloot ik om mijn broer te coachen."

Nadat ze in 2003 het EK Tornado wonnen, moest Andreas Hagara’s bemanning wegens gezondheidsredenen stoppen. Hagara hield het eveneens voor gezien: "Het was te kort voor de Spelen om opnieuw te beginnen, dus ging ik mijn broer weer coachen."

Andreas, die lang op het hoogst mogelijke niveau Olympisch zeilde, ziet de iShares Cup als een mooie uitdaging. "Het vereist meer teamwork en de korte banen zijn anders dan we met de Tornado gewend zijn. Het is een show en goed voor de sport. Zeker nu dat de Tornado zijn Olympische status heeft verloren. Alle klassen hebben de kans om te laten zien wat catamaranzeilen is. Na Beijing zullen veel Tornado-zeilers overstappen naar een andere klasse. Ik denk dat de Extreme 40 daarvan gaat profiteren."

www.teamholmatro.com

Action shot: Mark Lloyd
Portrait: Jean Marie Liot / DPPI / OCEvents

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: