Rolex Sydney Hobart Yacht Race: een historisch overzicht – deel 4

Opkruisende vlootWoensdag 26 december, op Boxing Day zoals het zo mooi klinkt in de Engelse taal, is het zover. De start van de 62ste editie van de Rolex Sydney Hobart Yacht Race, één van de sport - iconen van de Aussies, de Antwerp Race in het kwadraat down under. Alleen is de ‘Hobart’ al lang geen kermiskoers meer. Met ruim een kwart miljoen toeschouwers in de haven en startgebied, een gigantisch groot televisiepubliek én wereldwijde media-aandacht kan deze race op gebied van verslaggeving met geen enkel andere offshore zeilrace worden vergeleken.

Sponsoring neemt daarbij natuurlijk een heel belangrijke plaats in. Zo zijn Hitachi, AWA, Kodak en Telstra reeds lang partners voor de CYCA. En sinds 2002 is er ook een nieuwe hoofdsponsor voor de race. De alom bekende uurwerken bouwer Rolex SA tekende meteen voor vele jaren, en zo is de naam Rolex Sydney Hobart Yacht Race al een zekerheid tot in 2010. En met de komst van Rolex heeft de wedstrijd nog meer internationale allure gekregen. De 60e race telde 116 jachten aan de start op tweede Kerstdag 2005.

De vloot

ZephyrZephyrDe 2007 - lijst telt 82 inschrijvingen en begint alfabetisch bij de AFR MIDNIGHT RAMBLER, een Farr 40. De lijst eindigt met de ZEPHYR, een Farr 1020 en één van de slechts 7 boten kleiner dan 11 meter lengte over alles! De allerkleinste met 9,99 meter is de PALANDRI WINES MINDS EYE, een Bénéteau First 34.7. En de grootste hoeven niet meer voorgesteld te worden : LEOPARD, SKANDIA en WILD OATS XI tellen allen 30 lopende meters (MAXIMUS ontbreekt jammer genoeg vanwege haar onlangs opgelopen kieldefect). Daartussen zitten nog 2 Volvo 60 boten, een rits cruiser-racers van 40 en 50 voet en enkele high-tech boten van 50 en 60 voet.

Ideaal weer aangekondigd

En de huidige weersvoorspellingen zorgen voor lachende gezichten bij de ‘big boat’ schippers. Zo heeft Matt Allen, schipper van de Jones 70 ICHI BAN, reeds uitgerekend dat hij na 1 dag en 13 uren zeilen reeds Hobart zou moeten kunnen bereiken. En zijn boot is zomaar 30 voet korter dan de 3 maxi’s, waarvan wordt verwacht dat zij voor de line honours zullen gaan strijden. Een nieuw record, het huidige staat op naam van Wild Oats XI, zou er dus moeten inzitten.

Ichi BanIchi BanDe meteorologische dienst voorspelt een ‘fresh breeze’, met andere woorden een vrij krachtige 5 Bft, uit het noordoosten. Deze zou garant staan voor een vliegende start. Later zou de wind krimpen en iets in kracht afnemen, zodat wanneer de vloot op donderdag in Bass Strait arriveert ze met een matige naar het zuiden veranderende wind zou kunnen te maken krijgen. Van storm is geen sprake.

De schippers van de ‘kleinere’ boten hopen met de aangekondigde windshifts stil op een tactische race. Volgens hen bestaat de kans dat de ‘grote’ boten zouden parkeren ter hoogte van de Tasmaanse kust en dat aldaar de race dan opnieuw zou beginnen.

Iedereen gelijke kansen

Dit jaar gebruikt de Rolex Sydney Hobart Yacht Race weer IRC om de overall winnaar aan te duiden. Echter, er is niet langer een top snelheidsgrens, wat boten toelaat te varen zonder beperkingen. Zo zal ook de hoek tot waar de kiel mag kantelen niet langer beperkt zijn. Na de dubbele winst van WILD OATS XI in 2005 was er wel een emotionele reactie tegen het gebruik van kantelkielen. Dit bracht de RORC (Royal Ocean Racing Club – Rating Office) ertoe om bepaalde ratings van jachten in deze categorie te veranderen.

De reacties kalmeerden al vlug in 2006, toen WILD OATS XI weer met de line honours ging lopen, maar de overall IRC winnaar een 33 jaar oud houten Sparkman & Stephens ontwerp bleek te zijn. De LOVE & WAR was in de jaren '70 al tweemaal overall winnaar geworden, en deed het in 2006 nog eens over!

Afspraak op woensdag 26 december om 13u00 lokale tijd en op http://rolexsydneyhobart.com zal alles van nabij te volgen zijn.

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: