Francis Joyon op weg naar Kaap Hoorn met een Kerstboodschap

IDECDe windshift waar Francis Joyon aan boord van IDEC zat op te wachten is gearriveerd. Hij heeft zijn koers kunnen verleggen naar het noorden, zeilt nu nog omheen een kern van een depressie, en zal dan een directe route richting Kaap Hoorn kunnen varen, aan een snelheid van meer dan 23 knopen. Daarmee heeft de schipper van de rode maxi trimaran zijn eigen regel, niet lager dan 56° zuid te varen omwille van de ijsbergen, niet moeten breken. Al was hij de eerste om te stellen dat grenzen er zijn om overschreden te worden en regels om gebroken te worden.

Hij had op 23 december virtueel bijna 3000 zeemijl voorsprong op het huidige record van Ellen MacArthur. Dit komt overeen met 7 à 8 dagen.

Kerstboodschap voor alle kinderen

Onderweg vond Joyon nog tijd om een mooie Kerstboodschap voor alle kinderen in te spreken : “Op zee kan men vrij dromen, en met Kerstmis zou ik graag de mijne delen met alle kinderen die misschien ook dromen ooit de wereld rond te zeilen, alleen voortgestuwd door de wind. Ik realiseer mij nu dat de wereld dan toch niet zo groot is en dat haar bronnen niet onuitputtelijk zijn.

We zijn in een kritieke gevaarlijke tijd beland. De aarde is nog steeds heel mooi, maar de mens moet oppassen niet alles te vernietigen. Ik denk dat kinderen dit beter begrijpen dan veel volwassenen, die nog alleen met hun eigen wereld bezig zijn en niet altijd oog hebben voor wat er rond hen allemaal gebeurd.

Misschien kunnen de kinderen hen wakker schudden en hen laten inzien hoe belangrijk het is voor vogels dat er nog bossen zijn om in te vliegen. Dat er nog ijs is voor de ijsberen om op te leven. Dat dolfijnen nog kunnen spelen in de golven van onze oceanen. En belangrijkst, dat mensen terug meer in harmonie leren leven met deze planeet.”

Francis JoyonFrancis JoyonDat dit voor de sympathieke Franse schipper niet zomaar wat Kerst - gebabbel is, bewijst hij door zijn recordpoging te ondernemen zonder gebruik te maken van enige fossiele brandstof aan boord. Wind en zonlicht zijn zijn enige bronnen van energie. Zijn prachtprestatie tot nu toe is niet alleen van sportieve aard, maar werpt ook een licht op hoe we kunnen zorgen voor een veilige toekomst voor onze planeet.

Joyeux Noël, monsieur Joyon.

http://www.trimaran-idec.com

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: