Sodeb'O ligt aan de evenaar een halve dag zeilen achter

Sodeb'OThomas Coville zeilt met zijn maxi trimaran SODEB’O deze Kerstdagmorgen een paar graden ten zuiden van de evenaar.
De Franse schipper was op 17 december om 19u43 vertrokken ter hoogte van Ouessant (Frankrijk) voor zijn recordpoging solo rond de wereld zonder haltes, en is rond 1 uur in de Kerstnacht de virtuele scheidingslijn tussen beide hemisferen gepasseerd.

Hij heeft daarmee het eerste 'rak' van zijn wereldomzeiling (Ouessant – Evenaar) afgelegd in 7 dagen en iets meer dan 5 uren, anderhalve dag voor op de vorige recordtijd van Ellen MacArthur maar wel ruim 12 uur achter op de nieuwe recordtijd van Francis Joyon, die op dit moment nog bezig is aan zijn solo wereldomzeiling.

Na de doldrums volgt Saint Hélène

Nu gaat de recordjager op zoek naar de zuidoostelijke passaatwinden, daarmee de gevreesde doldrums achter zich latende. Gevreesd vanwege zijn windstiltes en zijn moeilijk te voorspellen meteo, en zijn verschrikkelijke buien. Deze laatste verplichten de schippers om constant op hun hoede te zijn.

Bijna was Coville deze morgen nog verrast. De schipper was na een vermoeiende nacht even gaan rusten toen een verschrikkelijke regenbui hem wekte. En hij was meteen terug klaar wakker want hij voelde onmiddellijk dat zijn tri hoog op één drijver lag als gevolg van de plots aangewakkerde wind.

Het volgende meteorologische vraagstuk kondigt zich aan in de vorm van het hoog van Saint Hélène. Deze ligt te midden op de rechte Atlantische weg en moet omzeilt worden. Ze blokkeert daarmee de kortste route naar het zuiden, naar de grote dragende westenwinden en de ‘Rouring Fourties’.

De cijfers op het middaguur van Kerstdag :
Breedte : 03 14.30’ Z
Lengte : 26 28.31’ W
Gemiddelde snelheid : 19.5 kn
Afgelegde afstand : 3’284,3 Nm
Resterende afstand : 20’804.7 Nm
Achterstand op Joyon : 488.7 Nm

http://www.sodebo-voile.com

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: