63ste Rolex Sydney Hobart Yacht Race kent nagenoeg perfecte start

startschot door Mick YorkHet was een zekere Mick York, een 80-jarige jachtman uit Sydney, die de start mocht geven van de 63ste Rolex Sydney Hobart Yacht Race. Niet zomaar een kranige oude man die deze eer te beurt viel, wat had je gedacht. York was er in 1946 tijdens de tweede Sydney to Hobart race op de schoener MISTRAL II ook al bij. Het begin van een indrukwekkende internationale zeilcarrière, deelname aan de America’s Cup inbegrepen. Op een perfecte zomerse dag zag hij 82 zeiljachten open zee kiezen, onder een lichte tot matige noordoostelijke 10 tot 12 knopen tellende zeebries.

Massale belangstelling

Wild Oats XI als eerste wegWild Oats XI als eerste wegDe vloot, gefilmd door maar liefst 15 nieuws helikopters, moest tussen zo een 2500 boten tellende toeschouwersvloot laveren. En de line honours, weliswaar die van de startlijn, waren voor WILD OATS XI, gevolgd door haar Britse rivaal CITY LIMIT LEOPARD.

Na een kwartier rondde de 30 meter lange maxi de eerste boei, ontrolde haar Code Zero en versnelde tot 20 knopen bootsnelheid. LEOPARD volgde al op één minuut achterstand, SKANDIA lag op de derde plaats en ROSEBUD was vierde. Met andere woorden, geen echte verrassingen.

Al hadden een twaalftal zeiljachten toch geprobeerd zo scherp mogelijk te starten, wat hen uiteindelijk alleen maar een her-start opleverde. Het was uiteindelijk de allerkleinste PALINDRI WINES MINDS EYE, een First 34.7, die als laatste reglementair de startlijn passeerde. Ze zouden later wel protest aantekenen tegen het laattijdig afroepen van hun valse start.

Geen echt ideaal record - weer

Start te SydneyStart te SydneyOf een nieuw zeilrecord er in zit dit jaar zal nog moeten blijken. De weersvoorspellingen aan het begin van vorig weekend waren nog heel optimistisch. Ondertussen weet men al beter. Na de start zullen de maxi’s nog kunnen profiteren van een 5 tot 30 knopen sterke noordnoordwester, waardoor ze tegen woensdagavond nog voor op het record-schema zullen zitten. Donderdag echter zal de wind ruimen over zuidwest, zuid, zuidoost en tenslotte noordoost, en niet meer boven de 15 knopen komen. Hierdoor zullen ze weliswaar dicht tegen het record aan komen, maar toch net niet snel genoeg zijn. De eersten worden verwacht in de morgen van vrijdag, lokale down under tijd (en voor ons dus donderdagavond).

Toch al opgaven gemeld

Tot nu zijn er twee opgaven gemeld. De eerste is MR KITE, de kleinste zeilboot van de vloot met een kantelkiel, volledig vervaardigd uit carbon, een echt snelheidsmonster. In de vorige editie van de Sydney Hobart race brak haar kiel, en deze keer heeft het roerblad het voortijdig begeven.

Een tijdje later was het de BERRIMILLA die haar opgave aankondigde. De bemanning was er in geslaagd de spinnaker hopeloos in een knoop rond de verstaging te draaien, waardoor verder zeilen onmogelijk werd. Deze BERRIMILLA, een Brolga 33, werd ooit nog tweede in de 2006 Rolex Fastnet Race in de double-handed klasse.

De favorieten

Leopard aan de startLeopard aan de startVolgens de kenners zullen WILD OATS XI en SKANDIA strijden om de line honours te Hobart, en zou LEOPARD letterlijk te zwaar worden bevonden voor het lichte weer. Maar op gecorrigeerde tijd zou het wel eens ROSEBUD, een Transpac 65, kunnen zijn die uiteindelijk met de overwinning gaat lopen. En ook YENDYS, een Reichel Pugh 55, mag men tot de favorieten voor de IRC – eindzege rekenen. Al zal waarschijnlijk vooral de meteo als beslissende factor gaan spelen. Tegen morgenavond zullen al heel wat vraagtekens zijn ingevuld.

Voor hen die de vloot van nabij willen volgen is er de officiële race website www.rolexsydneyhobart.com

Na ruim 22 uur wedstrijd lag WILD OATS XI nog steeds aan de leiding, op zo'n 300 zeemijl van de finish.

foto's : ROLEX/Daniel Forster

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: