America's Cup: en de soap duurde voort

America's CupDoorheen de geschiedenis van de America's Cup draaide alles altijd rond macht en controle.
Het is nu niet anders. Even dacht men dat Team Oracle de macht had overgenomen. Maar men zou zich kunnen vergissen.

Misschien is het beter om even afstand te nemen en te kijken wat 2008 allemaal voor ons in petto zal hebben.

Want kijk, plots wordt zelfs Team Shosholoza als mogelijke nieuwe Challenger of Record naar voor geschoven.

Alinghi dan toch in beroep

Eerst even recapituleren. Uiteindelijk ging Alinghi dan toch in beroep tegen het vonnis van het Hooggerechtshof te New York. Waarom dan toch nog, vroeg de zeilende pers zich af?

Het gerechtshof had in haar vonnis het CNEV niet erkend als geldige Yacht Club en had de GGYC als nieuwe Challenger of Record aangeduid. Deze beslissing zorgde ervoor dat er met modder werd gegooid tussen Alinghi en Oracle, waarbij beiden elkaar van het tot stand gekomen fiasco betichtten.

Maar Alinghi stelde enkele nieuwe advocaten aan, en die gingen aanvechten dat het New Yorks gerechtshof geen bevoegdheid had om de GGYC zomaar als nieuwe Challenger of Record aan te duiden. Rechter Cahn aanvaarde de argumenten en een nieuwe hoorzitting is voorzien op de veertiende januari 2008.

En waarom? Als de rechter op zijn beslissing zou terug komen, zal Alinghi een reden hebben om het rechtstreeks cat-duel met Oracle te ontwijken en terug controle te krijgen op de situatie.

Team Shosholoza nieuwe Challenger of Record?

Team ShosholozaTeam ShosholozaHoe? Volgend op het vonnis dat rechter Cahn verwacht wordt uit te spreken in januari, zal Alinghi onmiddellijk de geldigheid van GGYC’s uitdaging aanvechten. Hun zaak zal gebaseerd zijn op één simpel feit : ten tijde dat GGYC zijn uitdaging plaatste, zijn ze vergeten te specificeren hoeveel rompen hun 90 bij 90 voet boot zal tellen. Een cruciale fout? En als Alinghi deze nieuwe zaak wint, krijgt Team Shosholoza, immers als tweede ingeschreven op de uitdagerslijst, de eerste kans om zich als nieuwe Challenger of Record op te werpen, voor TeamOrigin.

Van een knap staaltje tactiek gesproken, maar dan jammer genoeg niet op het water!

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: