Barcelona World Race: ook raceleider kampt met roerprobleem

Paprec-Virbac2De onbetwiste leider in de Barcelona World Race, PAPREC-VIRBAC 2, heeft nu ook een roerbeschadiging gemeld. Ze zouden donderdag tegen hoge snelheid een onbekend voorwerp geraakt hebben, met beschadiging aan het stuurboord roer tot gevolg.

Damian Foxall is er echter in acrobatische stijl in geslaagd onder zeil de herstelling uit te voeren.

Schipper Jean-Pierre Dick gaf volgend relaas : “Na de aanvaring was het roerblad gebarsten, waardoor bij hoge snelheden er kans op delaminatie van het roer bestond. Damian werd buiten boord opgehangen aan zijn harnas en kon zo op spectaculaire wijze een eerste herstelling uitvoeren. Deze bestond uit het aanbrengen van carbonmateriaal waarover dan uiteindelijk nog een coating ging. Damian Foxall herstelt roerDamian Foxall herstelt roerOp die manier ontstond er een beschermende laag rondom de beschadigde zone, zodat deze niet meer in rechtstreeks contact kon komen met de ruwe zee.”

Dit voorval toont nog maar eens hoe snel het kan verkeren. De co-schippers aan boord PAPREC-VIRBAC 2 kenden tot nu toe weinig tegenslag. Ook zij weten nu dat één ongeluk of mankement het einde van de race kan betekenen. Maar terwijl ze de nacht inzeilen klokt de snelheidsmeter aan boord toch alweer 18 knopen, zodat het erop lijkt dat het roerprobleem hen alsnog niet zal vertragen.

Ondertussen verlopen in Wellington de herstellingen aan boord van HUGO BOSS naar wens. Het team heeft dan ook al aangekondigd dat de boot geen minuut langer aan wal zal blijven dan de 48 uur straf voorschrijft. Hun herstart is geprogrammeerd voor 03u00 GMT.

Het wordt nog druk in de pitlane

Wellington kan zich dan gaan opmaken voor de volgende pitstop, die van TEMENOS II. Hun team krijgt een kielprobleem voorgeschoteld, die beide schippers Dominique Wavre en Michèle Paret nu al meer dan een week kopzorgen geeft. Zij varen op dit moment in redelijk zware condities, met windsnelheden van boven de 30 knopen, wat hun zorgen niet echt doet verminderen. De kiel wordt dan ook heel regelmatig gecontroleerd. Zij worden in de loop van de eerste Nieuwjaarsdagen in de haven verwacht.

De huidige vierde boot in de race, MUTUA MADRILENA, ligt voor de moment ongeveer één dag achter op TEMENOS II en zou normaliter tijdens hun pitstop diens derde plaats moeten overnemen. Hekkensluiter EDUCACION SIN FRONTERAS ploegt zich ondertussen een weg in de Zuidelijke Oceaan en zal de Straat van Cook pas volgende week bereiken.

Posities op 28/12/2007 om 18u00 GMT :
1. Paprec-Virbac 2 10’590 Nm DTF
2. Hugo Boss +708
3. Temenos II +1557
4. Mutua Madrilena +1987
5. Educacion sin Fronteras +3010

Foto's : Chris Cameron / DPPI / Barcelona World Race en Paprec-Virbac2
www.barcelonaworldrace.com

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: