Francis Joyon op minder dan 1000 zeemijl van Kaap Hoorn

IDECIn zijn recordpoging solo de wereld rond zeilen is Francis Joyon met zijn rode maxi trimaran IDEC donderdagmorgen op minder dan 1000 zeemijl van Kaap Hoorn genaderd, de laatste grote kaap van drie die Joyon aan bakboord moest laten.
Sinds woensdagavond zeilt de Franse schipper een directe route richting de beruchte rotspunt, en dit na twee heel moeilijke dagen met hevige wind en zware zeegang.

Geen echt Kerstgeschenk voor Joyon

Op maandag kreeg Joyon af te rekenen met 50 knopen wind. In dergelijke condities is het vooral gevaarlijk dat IDECijsberg in zichtijsberg in zicht in een dusdanige snelle surf terecht komt, dat ze niet meer te controleren is. Met nogal wat ijsbergen in de buurt - op 48 uur tijd had hij er maar liefst 5 gekruist - niet zonder gevaar. De hevige wind en de zware zeegang, met golven tot 7 meter hoog, hebben de Franse schipper dan ook verplicht op de rem te gaan staan en zo de boel heel te houden. Ballast op maximum, 3 reven in het grootzeil en een stormfok deden hun werk. Niettemin bleef Joyon aan een gemiddelde van 450 afgelegde zeemijlen per 24 uur rondrazen.

Dinsdag kon hij dan uit de depressie zeilen en van modus ‘overleven’ terug overschakelen naar modus ‘record’. Van zodra de zeegang wat rustiger werd en de golven zich wat verder uitstrekten, pikte de rode trimaran terug haar vertrouwd ritme op. En dat betekent gemiddelde snelheden boven de 20 knopen de laatste 24 uur. Als deze condities nog enkele dagen stand houden, zou Joyon tegen zondagmorgen de zuidelijke oceaan met haar verschrikkelijke condities hebben verlaten.

Eerder, in de nacht van vrijdag op zaterdag, zou hij die sombere Zuidamerikaanse rots moeten passeren. De teller springt dan op 36 racedagen, wat de tweede beste prestatie ooit zou zijn. Enkel de maxi catamaran ORANGE II, mét voltallige bemanning, deed met iets minder dan 33 dagen ooit al beter. In vergelijking met Dame Ellen, ziet hij de rots 9 dagen eerder dan zijn Britse concurrente.

Sinds de nacht van woensdag op donderdag heeft hij nog minder dan 8000 zeemijl af te leggen en donderdagavond was zijn voorsprong op Ellen MacArthur tot zo’n 3200 zeemijl opgelopen. Fenomenaal.

www.trimaran-idec.com

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: