Sodeb'O ziet zich verplicht omweg te maken

Sodeb'OIn de ogen van Thomas Coville, schipper aan boord van de maxi trimaran SODEB'O en onderweg voor zijn solo wereldomzeiling, is het hoog luchtdrukgebied van Sainte-Hélène nog nooit zo groot geweest.
Het strekt zich uit over de ganse breedte van de Zuidatlantische Oceaan en blokkeert daarmee de weg naar Kaap de Goede Hoop en de Indische Oceaan.

Kortste weg niet de snelste

De kortste weg zou betekenen dat hij dwars door het windstille oog van dit systeem zou moeten varen en dan riskeert hij zijn zeilbolide voor een paar dagen te parkeren. De kern omzeilen is dus de boodschap, alleen betekent dit een omweg van zo’n 800 zeemijl, of een verlies van twee dagen. Zo zie je maar dat je een ideaal weervenster wel voor de eerste dagen kan kiezen, maar daarna blijft het altijd afwachten en kan het wel al eens tegenzitten. Dit is een perfect voorbeeld.

Positie- en weerkaartPositie- en weerkaartCoville kiest er dan maar voor om langs de Braziliaanse kust om te varen, met de wind mee. Op die manier zou zijn gemiddelde snelheid toch in de buurt van de 20 knopen moeten kunnen blijven. Langs de Afrikaanse kust zeilen zou wel korter zijn, maar zou beteken dat er moet worden opgekruist, waardoor je de winst in afstand al terug verliest en ook nog eens tragere gemiddelden gaat varen.

Sainte-Hélène wordt Sainte-Ellen

Het hoog van Sainte-Hélène is nu toepasselijk door Coville even omgedoopt tot het hoog van Sainte-Ellen, aangezien dit systeem het record van MacArthur nu wel echt goed beschermt. Coville hoopt om toch snel genoeg naar het zuiden te kunnen afzakken, en aldaar nog net op tijd te kunnen aanpikken met de depressie waar zijn collega/concurrent Francis Joyon momenteel in vaart.

De cijfers op 28/12 om 02u00 Franse tijd :
Breedte : 21 46.85’ Z
Lengte : 32 55.55’ W
Gemiddelde snelheid : 18.9 kn
Afgelegde afstand : 4’008.8 Nm
Resterende afstand : 20’080.2 Nm
Achterstand op Joyon : 461.3 Nm

www.sodebo-voile.com

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: