Barcelona World Race: leiders naderen veertigste breedtegraad

PRBAan boord van de ‘PRB’ en ‘Paprec-Virbac 2’ halen ze hun handschoenen, mutsen en thermische pakken boven. Zij zouden immers de nacht van dinsdag op woensdag de beruchte Roaring Forties moeten bereiken. Brullen doet het daar echter nog niet, zodat het er naar uitziet dat beide leiders nog iets zuidelijker moeten gaan varen om windsnelheden van boven de 30 knopen te kunnen vinden. Het zal dus nog zo’n 48 uur duren, na het ronden van Kaap de Goede Hoop, vooraleer ze te maken krijgen met stormachtige condities.

Condities waar Vincent Riou aan boord van ‘PRB’ met ongeduld zit op te wachten : “Ik kijk al uit naar de krachtiger winden. Je moet weten dat het voor ons soms makkelijker is te zeilen met twee reven en stormfok dan onder spi en volledig grootzeil. Condities waar we nu nog in varen en waar we elk zo’n 12 uren aan de helmstok zitten. Maar de bewolking neemt stilaan toe, het begint steeds kouder te worden en we hebben de eerste albatrossen opgemerkt. Of anders gezegd, het Zuiden komt eraan !”

Jourdain en Nélias met ‘Veolia Environnement’ bezetten de derde plaats en beginnen ook de tekens van het Grote Zuiden waar te nemen.

De rest van de vloot vaart in totaal andere condities en is nog steeds bezig met het hoog van Sainte-Hélène te ronden. Al hebben ‘Hugo Boss’ en ‘Delta Dore’ vorige nacht toch wat extra wind gevonden. Met een gemiddelde snelheid van 16 tot 17 knopen wisten ze wat van hun achterstand goed te maken.

Hugo BossHugo BossDe prijs van ‘beste achtervolger’ ging naar Alex Thomson en Andrew Cape, die aan boord van ‘Hugo Boss’ 100 mijl terugnamen op de het leidersduo. Nochtans beleefden ze in de nacht van zondag op maandag even de schrik van hun leven toen ze nog net een aanvaring met een onbekende cargo konden vermijden. Desondanks was de zwarte bolide op dat moment de snelste boot van de ganse vloot.

De onderlinge posities van de andere boten blijven ondertussen nagenoeg gelijk, aangezien allen ongeveer in dezelfde weer condities varen. Ook rode lantaarn drager ‘Educacion sin Fronteras’ verlaat nu de zuidelijke passaatwinden om op hun beurt aan de omzeiling van Sainte Hélène te beginnen, op een afstand van 1166 mijlen van de leider, die met een gemiddelde snelheid van 15 knopen het Zuiden induikt.

De Barcelona World Race kan nu echt gaan beginnen!

Rangschikking dinsdagavond 04/12 18u00 GMT
1. PRB 19’156 mijl DTF
2. Paprec-Virbac2 +32
3. Veolia Environnement +174
4. Hugo Boss +287
5. Delta Dore +369
6. Temenos2 + 532
7. Mutua Madrileña +787
8. Estrella Damm +838
9. Educacion Sin Fronteras +1166

www.barcelonaworldrace.com

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: