Doublehanded racen door de Noorse fjorden

Seilmakeren DoublehandedLangs de westkant van Noorwegen vindt in mei de “Seilmakeren Doublehanded” plaats, een doublehanded wedstrijd van Bergen naar Stavanger en terug, door een van de mooiste zeilgebieden van Europa. Voor de komende editie nodigt het comité ook speciaal buitenlandse teams uit om zich in te schrijven.

De totale afstand bedraagt ca. 2 x 90 zeemijl met een pitstop van drie uur in Stavanger, maar de grote uitdaging van deze wedstrijd is de routekeuze.
Door de fjorden of over zee, of van allebei wat, en welke doorgang is het meest strategisch qua wind en stroming? De keuzemogelijkheden zijn groot en het is vaak moeilijk te voorspellen wat het beste is. In de geschiedenis van de race hebben de kleine, makkelijk hanteerbare boten het vaak goed gedaan, maar het weer in mei kan alle kanten op en niets staat van te voren vast.

Het aantal aanmeldingen staat inmiddels op 97 boten, varierend van J/80 en Albin express tot 50-voeters. De competitie is hoog, maar er zijn ook teams bij voor wie het voornamelijk om de ervaring gaat. Knut Frostad, een van Noorwegens bekendste zeilers en voormalig VOR-schipper, is een van de deelnemers.

Het comité heeft om praktische redenen een aanmeldstop moeten aankondigen bij 100 boten, maar reserveert daarnaast plek voor tien buitenlandse deelnemers. Deze kunnen hun eigen boot meenemen, maar er bestaat ook de mogelijkheid om ter plekke een boot te huren. Er is o.a. een aanbod van wedstrijdklare First 36.7 en First 40.7’s. De organiserende zeilvereniging, Askøy Seilforening, biedt plaats en assistentie aan voor buitenlandse boten en kan ook hulp bieden bij de voorbereidingen.

De wedstrijd start op woensdag 8 mei om 12 uur. De finish is waarschijnlijk in de nacht van donderdag op vrijdag, of vrijdagochtend bij licht weer.

De engelse Notice Of Race, verdere info en contactinformatie kan gevonden worden op de website van de wedstrijd: http://www.seilmagasinet.no/id/27995.0

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: