Jules Verne Trophy : Frank Cammas en crew met Groupama 3 standby

Groupama 3Sinds donderdag 6 december staan Groupama 3 en zijn bemanning klaar om te vertrekken. In Lorient (NW Frankrijk), thuishaven van de 31,50 meter lange trimaran, is het wachten op gunstig weer om aan de Jules Verne Trophy te beginnen. Dit is een 21’760 mijl lange omzeiling met bemanning, met een virtuele startlijn tussen het eiland van Ushuant en de vuurtoren op Lizard Point (GB), de drie kapen aan bakboord latend.

En die bemanning is nagenoeg compleet en kent de maxi-trimaran op zijn duim. Tussen mei en juni hebben ze maar liefst 4 records gebroken : de ‘Discovery Route’ Cadiz – San Salvador, Miami – New-York, de Noord-Atlantische oversteek New York – Lizard Point en de grootste afstand afgelegd in 24 uren (794 mijl !).

Onder leiding van team manager Stéphane Guilbaud, komen de 10 avonturiers geleidelijk in hun dagelijkse routine. Al ontbreekt er voorlopig één op de bemanningslijst, nadat Nederlander en navigator aan boord Marcel Van Triest moest afhaken omwille van persoonlijke redenen. Zijn vervanger wordt begin volgende week bekend gemaakt. De resterende negen zijn nog volop aan het laden.

Het materiaal ligt verspreid in een grote hangar, gegroepeerd in thema’s. De kleding zit in individuele dozen met vermelding van de voornamen. Voor het eten zijn 50 zakken aanwezig, aangepast aan de voedingsnoden van de zone waarin ze zeilen. Herstellingsmateriaal en reserve-onderdelen werden zorgvuldig gewogen en liggen gestapeld in de bilges van Groupama 3.

Geen start voor 11 december

De code is voorlopig rood, en die kleur is niet toevallig gekozen. Het betekent dat de weercondities, voorspeld door Sylvain Mondon van Météo France, niet toelaten aan de bemanning op Groupama 3 om de Franse kust met hoge snelheid te verlaten.

En snelheid zullen ze nodig hebben om het record in handen van Bruno Peyron en de zijnen te verbeteren. Orange 2 had er in maart 2005 50 dagen, 16 uren , 20 minuten en 4 seconden voor nodig, of een gemiddelde snelheid van 17,89 knopen.

Groupama 3Groupama 3De bemanning staat onder leiding van Franck Cammas. Voor de bijna 35-jarige schipper (22/12/1972 !) is het de eerste omzeiling uit zijn carrière.

En nu bekend is geraakt dat hij door Russell Coutts is gecontacteerd om bij een eventueel catamaran – scenario in de America’s Cup, team Oracle bij te staan, komt de Franse grote belofte van de multihulls echt in de schijnwerpers te staan.

De rest van de ervaren crew zijn Franck Proffit, Stève Ravussin, Loic Le Mignon, Frédéric Le Peutrec, Sébastien Audigane, Jan Dekker, Ronan Le Goff en Jacques Caraës. Sylvain Mondon en Richard Silvani (Meteo France) zorgen aan land voor de routeplanning.

Terwijl ze wachten oefenen ze verschillende manoeuvres op het droge, in theorie. Na code oranje (mogelijke start binnen 96 uren) volgt code geel (waarschijnlijke start binnen 48 uren). Vanaf code groen (start binnen de 24 uren) wordt er losgegooid en koers gezet naar Ushuant, vanwaar de recordpoging van start gaat. Nu alleen nog wat geduld...

www.cammas-groupama.com

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: