Nieuw zeilrecord aan Kaap de Goede Hoop voor Francis Joyon

IDECOm 21 minuten na zes in de vooravond, Franse tijd, passeerde Francis Joyon aan boord van de maxi trimaran 'IDEC' exact de lengtegraad van Kaap de Goede Hoop. Het meest zuidelijke punt van het Afrikaanse continent is samen met Kaap Leeuwin en Kaap Hoorn een mythische plaats voor de wereldomzeilers. Joyon bereikte dit punt na amper 15 dagen, 7 uren en 16 minuten. De theoretische afstand tot Brest bedraagt 6200 zeemijl, maar in realiteit heeft 'IDEC' 7400 zeemijl afgelegd, of met andere woorden aan een gemiddelde snelheid van 20,12 knopen gevaren.

Ellen MacArthur had aan boord van haar trimaran ‘Castorama’ welgeteld 19 dagen, 9 uren en 46 minuten nodig. Toen al een uitzonderlijke prestatie vond men. De Fransman kneep er maar liefst 4 dagen, 2 uren en 30 minuten van af, en wordt zo de snelste soloschipper ooit. Hij verbetert hiermee zelfs de tijden neergezet in 2002 en 2003 door de multihulls 'Orange I' en 'Géronimo', toen wel volledig bemand ! Alleen 'Orange 2' met Bruno Peyron en bemanning deed in 2005 tijdens de 'Jules Verne Trophy' beter met 14 dagen, 5 uren en 21 minuten.

Dit is na het record Brest - Evenaar al de tweede referentietijd die Francis Joyon scherper stelt tijdens zijn solo recordpoging rond de wereld. "Gelukkig, maar zeker niet triomfantelijk" nam hij het nieuws in ontvangst.

Francis Joyon, zeer bewust van de relativiteit van records (kijk maar naar de ontmasting van 'PRB', niet zover van 'IDEC' vandaan.), blijft een goed compromis zoeken tussen snelheid en veiligheid. Aldus, zeilend op zo’n 45 graden zuiderbreedte, houdt Joyon een depressie kern in de gaten met windsterkten van plus 40 knopen. Getuige een korte overstag rond de middag om 'IDEC' ideaal in een westnoordwest windstroom van 25 knopen te plaatsen.

www.trimaran-idec.com

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: