MExT Sailing Team

Eerste Belgisch Formule 18 catamaran
amateurteam van start met 3 boten

Vorig weekend werd het eerste Belgische amateur zeilteam bestaande uit 3 splinternieuwe Cirrus B1 Formule 18 catamarans plechtig ingehuldigd. Onze redactie werd getrakteerd op een prachtige voorstelling met klank en lichtspel geregisseerd door Filip Lecomte. Tijdens deze voorstelling werd voor een massaal opgekomen publiek de doelstellingen van het project uiteen gezet en het zeilteam voorgesteld.

De teamleden werden gekozen uit alle delen van het land zodat er van een echt Belgisch team kan worden gesproken. Het team wordt gesponsord door MExT, leverancier van professioneel EHBO materiaal en krijgt daarom ook de naam “MExT Sailing Team”.

Eén catamaran wordt bemand door Joël Lefevre en Tanguy Kervyn. Zij zullen vooral instaan voor de boot trim en de verdere evolutie van het platform. Zij voelen zich het best in hun sas op de olympische banen. Filip Lecomte en Koen Hollevoet zullen zich bezighouden met de navigatie aspecten en stellen ook hun kennis van het ISAF zeilreglement ter beschikking van het team. Hun voorliefde gaat hoofdzakelijk uit naar lange afstandswedstrijden. Bart Vanhaverbeke en Benoît Simpelaere tenslotte zullen instaan voor de logistiek en de algemene coördinatie van het MExT Sailing Team. Ze zullen vooral te zien zijn op lange afstandswedstrijden in binnen- en buitenland.

De zeilsport als labo voor het testen van EHBO producten

Een interview met Bart Vanhaverbeke, CEO van MexT leert ons dat zijn bedrijf 15 jaar geleden gestart werd met de verkoop van EHBO artikelen van bedrijf tot bedrijf. De goede aanpak binnen het bedrijf zorgde ervoor dat MExT nu meer dan 153.000 klanten telt en marktleider zijn in België, Nederland en naar eigen zeggen binnenkort ook in Duitsland. Met de sponsoring van het MExT Sailing Team wensen ze nu de beproefde formule in de zeilwereld toe te passen.

Bart Vanhaverbeke licht verder toe: “Niettegenstaande onze steun aan diverse sporten zoals de autosport, ruitersport en volleybal menen wij dat vooral de zeilsport een ideale omgeving is om onze producten uit te testen. Door de gezouten combinatie van zon, zweet en water zullen we onze producten immers aan de meest extreme omstandigheden kunnen onderwerpen vooraleer ze op de markt te brengen.”

“Het is de eerste keer in de Formule 18 catamaranwereld in België dat een amateurteam van die omvang wordt opgezet. Hiermee wensen we de visibiliteit van MExT zowel in binnen- als buitenland gevoelig te verhogen. We rekenen alvast ook op een aantal podiumplaatsen tijdens nationale en internationale wedstrijden”.

Joël Lefevre, één van de ontwikkelaars van de Cirrus B1 Formule 18 catamaran zal ondersteuning geven

Joël Lefevre heeft in nauwe samenwerking met de BCM werf bijgedragen aan de ontwikkeling van de Cirrus B1 Formule 18 catamaran en stelt: “Een van de sterke punten van het MExT Sailing Team is vooral de complementariteit van de competenties van de teamleden. Wij zijn ervan overtuigd dat we door onze krachten te bundelen en intensief informatie uit te wisselen het niveau van alle teamleden in aanzienlijke mate kunnen verbeteren.”

Het MExT Sailing Team aan het woord

Filip Lecomte, stuurman van de tweede catamaran, vertelt: “Niettegenstaande wij geen professionele zeilers zijn, streven we een zo professioneel mogelijk aanpak na. Alle boten zijn identiek, wat vergelijking van de afstellingen onderling perfect mogelijk maakt. Tevens zijn voor, tijdens en na de zeilevenementen grondige debriefings onder de teamleden voorzien. Waar mogelijk, zal gestreefd worden naar een zo standaard mogelijke aanpak.”

Tanguy Kervyn, fokkemaat in het eerste team vult aan: “Alle teamleden hebben tijdens de week een uitdagende en intensieve carrière buiten het zeilen. Ondanks het feit dat we in de diverse nationale en internationale wedstrijden podiumplaatsen ambiëren, wensen we eveneens er op te letten dat het plezier van het zeilen niet verloren gaat en dat de fair play op het water op de eerste plaats komt.”

Koen Hollevoet, zeilpartner van Filip Lecomte in het tweede team stelt: “Door onmiddellijk met 3 teams te starten zullen we de impact in belangrijke mate verhogen en zo actief bijdragen tot de promotie van de catamaransport in binnen- en buitenland. Daarnaast zullen we al onze ervaringen communiceren via een speciaal daarvoor bestemde website, namelijk www.mextsailingteam.be.”

Benoît Simpelaere, fokkemaat in het derde team besluit: “Wij hopen dat met dit initiatief ook andere bedrijven te kunnen warm maken om in deze aantrekkelijke sport te investeren. We staan ook open om in de toekomst initiatieven te nemen om de zeilende jeugd te kunnen ondersteunen.”

De ClubRacer.be redactie belooft u het reilen en zeilen van dit eerste amateur catamaran team met meerdere boten op de voet te volgen.

Over de Formule 18 catamarans

Formule 18 catamarans zijn snelle tweerompsboten van 5,5 meter lang en 2,6 meter breed die worden bemand door 2 personen en vanaf het strand in zee vertrekken. Ze beschikken over een fok van 4.15m² en een grootzeil van 17m². Deze kunnen worden aangevuld met een spinnaker van 21m² om zo in totaal een maximale zeiloppervlakte van 42m² te behalen. De Formule 18 klasse is al een internationaal erkende klasse sinds 1996. Haar populariteit heeft ze vooral te danken aan het feit dat ze openstaat voor de vele technologische evoluties en ze niet aan een specifiek merk is gebonden.

Meer info over de Formule 18 catamaran:
www.F18-international.org

Labels

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: