VELUX 5 OCEANS

SPIRIT OF YUKOH rond Kaap Hoorn

Dinsdagochtend vroeg rondde Japanner Kojiro Shiraishi aan boord van zijn Open 60 SPIRIT OF YUKOH de beruchte Kaap Hoorn, bij het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika, 6 dagen en 6 uur na de Zwitser Bernard Stamm.

U zal er wellicht niet wakker van geworden zijn, maar voor de Japanse zeiler is het een hele opluchting: "Ik ben rond Kaap Hoorn! Het was stormachtig de hele dag. Toen het donker werd kon ik de Kaap zien, dankzij het licht van de sterren en het lichtje van de vuurtoren. Een erg mooi moment. Ik wil echt iedereen bedanken die me geholpen heeft om tot hier te geraken.”

Dat heeft hij dan wel mooi aan zichzelf te danken, want op maandag nog ontdekte hij dat door een scheur in één van de afvoerpijpen van de achterste waterballasttanks het hele achtercompartiment van de SPIRIT OF YUKOH blank stond. Met z’n blote handen in het ijskoude water is hij erin geslaagd om de slang af te sluiten (via een vrijwel onbereikbaar schroefje), en emmer per emmer het zeewater terug aan de zee te geven. Zijn achterste ballasttanks zijn nu wel onbruikbaar, maar zijn boot zeilt nog. Voordewinds zal er wel minder geknald worden op de SPIRIT OF YUKOH, maar hij heeft een buffer van 1300 mijl op de eerste achtervolger...

Op CHEMINEES POUJOULAT houdt Bernard Stamm het gaspedaal stevig ingedrukt. Hij zeilt nu ter hoogte van Uruguay, in een stevige zuidoostenwind die nog zal aanwakkeren onder invloed van een ferme depressie ten noordoosten van zijn positie. Hij stuurt zijn CHEMINEES POUJOULAT nu dicht naar de kern van de depressie, waar hij binnen 10 uur voorbij hoopt te zijn. Maar deze depressie is erg wispelturig, en lijkt met de Open 60 mee noordwaarts te trekken. Momenteel ‘geniet’ Bernard Stamm van een 40-45 knopen sterke wind, en zijn boot zeilt met halve wind onder stormfok en driedubbel gereefd grootzeil. “De nacht is pikzwart, de golven abrupt”, aldus Stamm: “ik zie groen en ben totaal uitgeput. De boot is als een shaker: ik slaag er niet in om uit te rusten, laat staan iets deftigs te eten. Ik ben doornat”.

Met nog 1.325 mijl te zeilen tot Kaap Hoorn houdt Spanjaard/Bask Unai Basurko zijn PAKEA in derde positie, maar de voorsprong op de vierde, Graham Dalton’s A SOUTHERN MAN AGD bedraagt slechts 27 mijl. Een kleine 70 mijl ten noorden van Dalton zeilt de SAGA INSURANCE van nestor RKJ, nog steeds zonder weerkaarten noch Iridiumtelefoon. Een geluk dat de stevige zuidwestenwind dit trio gezwind richting Kaap Hoorn blaast, want de Zuidzee-zomer loopt er stilaan op haar einde: ze ruimt stilaan plaats voor de herfst, en die brengt zoals algemeen geweten uit de kluiten gewassen stormen mee.

foto © Kojiro Shiraishi

Stand op 13 FEB 2007 om 10u20 UTC:

  1. Cheminees Poujoulat nog 5111 mijl tot Norfolk
  2. Spirit of Yukoh op 1746 mijl van Stamm
  3. Pakea op 3072 mijl
  4. A Southern Man AGD op 3099 mijl
  5. Saga Insurance op 3126 mijl

www.velux5oceans.com

Labels

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: