MExT Multihull Cup 2007

Oostende opnieuw verkozen als start- en aankomstplaats voor de MExT Multihull Cup 2007, het Belgisch kampioenschap lange afstand voor F18 catamarans

Formule 18 catamarans zijn snelle tweerompsboten van 5,5 meter lang en 2,6 meter breed die worden bemand door 2 personen en vanaf het strand in zee vertrekken.

De praktische organisatie van dit kampioenschap dat zal plaatsvinden op 11 en 12 augustus 2007 ligt in handen van de Ostend Sailing & Racing Club (OSRC), de zeilclub gelegen aan de vuurtoren van Oostende.

Freddy Lecomte, voorzitter van de Ostend Sailing & Racing Club, vertelt: “Wij zijn bijzonder fier dat de OSRC dit kampioenschap opnieuw mag organiseren. De vlekkeloze organisatie van vorig jaar en de grote mediabelangstelling hebben ervoor gezorgd dat deze wedstrijd het zeilmoment van 2007 voor catamaranzeilers in België zal worden. Dit jaar openen we de wedstrijd voor het eerst ook voor de Formule 16 catamarans. Deze boten zijn iets kleiner dan een Formule 18 maar gaan door hun lager gewicht bijna even snel, een ideale oplossing voor een bemanning met een lager gewicht.”

Hij licht verder toe: “Door haar centrale ligging is Oostende de ideale startlocatie voor deze lange afstandsrace. Net als vorig jaar zal er op zaterdag 11 augustus langs de kust worden gezeild richting Frankrijk om vervolgens na het ronden van een boei opnieuw in Oostende aan te komen. Op zondag 12 augustus zal de vloot een zelfde scenario ondergaan maar dan wel in de richting van Nederland.”

“Deze wedstrijd waarbij de zeilers zich telkens gedurende een ganse dag op het water moeten concentreren en merktekens op het water moeten vinden, is de perfecte test van goed zeemanschap, tactisch inzicht, team work, uithouding, boot handling en trim. De winnaar is een ware allround kampioen”, gaat hij verder.

Formule 18 catamarans (F18) zijn heel snelle boten en kunnen snelheden op het water halen tot bijna 30 knopen (55 km/u). Om de veiligheid van de zeilers te garanderen zal er dicht bij de kust worden gevaren. Op die manier zal aan de bezoekers van de Belgische kust voldoende spektakel kunnen worden gegarandeerd.

"Vorig jaar hadden we op zaterdag en zondag te kampen met bijzonder zware weersomstandigheden en daardoor is de overwinning van Sebbe Godefroid en Carolijn Brouwer, onze Belgische hoop op een medaille in Peking in 2008, des te waardevoller. De zeiltijden die toen werden neergezet, zullen moeilijk te verbeteren zijn.”

Er worden ongeveer 50 teams van telkens 2 personen uit België, Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk verwacht.

www.multihullcup.be

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: