IJspegel van 18 februari 2007

Startschip Albatros uit de kuip

Onder een bewolkte hemel gaan om negen uur de trossen van de Albatros los en stomen we naar buiten voor de 8e en 9e race van de IJspegel Trophy 2006-2007. De wind zit noordelijk kracht 4 en het wordt ankeren voor het Kurhaus en de Pier.

Mario en partner melden zich al snel en de bovenboei wordt uitgevaren in noordelijke richting om tenslotte op 000 graden te komen liggen op een afstand van 1,2 nm. Het is springtij, de stroom staat naar de zuid en zal rond 11 elf uur op zijn sterkst zijn. Een reden om de lengte van het rak 1,2 nm te laten zijn.

De eerste start is om 11.00 uur en de Tango’s gaan voor drie rondes. Bij de start zien we, ondanks de felle tegenstroom, Daikin, Rosetta en van Uden TUD te vroeg gaan. Rosetta en Daikin komen terug, De Van Uden TUD dipt maar gaat ver voor het bereiken van de startlijn alweer naar boven. Via de marifoon wordt er nog melding gemaakt van het niet goed nemen van de startlijn, maar de studenten denderen door en hebben helaas een OCS aan de broek.

Bij de start van de Uniformklasse zijn we getuige van een schone start. Weliswaar met een onderonsje van de zeilcommissie. De Maxime over bakboord en de Stampede over stuurboord naderen elkaar rap. Voor de Stampede betekent dat afvallen en achterlangs gaan, wat gepaard gaat met enorm snelheidsverlies waardoor zij een groot gedeelte van het veld voor zich moeten laten gaan.

Bij de Viktorklasse komt Bolder met nog een minuut te gaan als eerste naar de lijn. Lucifer en Haddock komen in een groepje van 4 achter het startschip vandaan en gaan op snelheid vlak na het startschot de startlijn over.

Aan boord van de Albatros worden de eitjes alweer gebakken en komt het comité in de warme kombuis weer een beetje op temperatuur. Maar de race gaat door. De eersten meldden zich alweer bij de benedenboei. We zien mooie rondingen, maar ook problemen met spi’s. De NL Sailing 3 gaat door naar het Kurhaus. Eist de kou hier al zijn tol? Ook op het startschip merk je dat het meer energie kost om tijdens kou geconcentreerd te blijven.

Bij de Uniform klasse zie je boten, wellicht misleid door de stroom, de benedenboei overvaren. Spi’s moeten neer en halve wind komen ze op de boei aangedenderd. De EscXape van Jan de Bruin vaart echter een prachtige race. Zo ook IJsvogel en Bolocan die tegelijk bij de benedenboei komen en strijden om de tweede en derde plek bij het passeren van de boei.

Bij de Viktorklasse zien we de Gems als eerste aan komen, maar het is tobben met het neerhalen van de spi en daarna het zetten van de genua. Vele kostbare minuten gaan verloren en de Haddock en Lucifer nemen de koppositie over.

De Daikin, ver vooruit varend op het veld, meldt zich voor de tweede keer bij de beneden ton. Vier minuten later komen Triple P, Van Uden TUD (ocs), Maas en Rosetta beneden aan. De boten van de Tangoklasse moeten nog een rondje.

Op de Albatros maakt men zich klaar voor de eerste finishers. De EscXape wint royaal. Gevolgd door Bolocan en IJsvogel. De Stampede komt als vierde over de lijn. Tenslotte wint in gecorrigeerde tijd de EscXape en wordt de Stampede tweede.

Tussendoor denderen ook de boten van de Tango klasse over de lijn. Daikin komt als eerste, gevolgd door Triple P. Daikin wint in zowel gezeilde tijd als gecorrigeerde tijd. Rosetta wordt in gecorrigeerde tijd tweede, Maas derde en op de vierde plaats staat de Sunshine 4.

Bij de Viktorklasse wint de Haddock en wordt de Lucifer tweede.

Om 12.50 uur wordt er voor de tweede keer gestart. De windrichting blijft wat wisselvallig. Het wedstrijdcomité heeft de bovenboei voor de tweede race op 010 graden gelegd, daarmee anticiperend op de ruimende wind en de afnemende stroom. De Tangoklasse gaat weer als eerste. Bij de start zien we de Daikin al vele seconden voor de start met meer dan een bootlengte over de startlijn liggen. Zij dippen wel, maar blijven te hoog boven de lijn. Vlak voor het startschot trekken zij de NL Sailing 3 en 2 en de Iluka mee. Voor alle 4 gaat de X vlag omhoog. Alleen de Daikin komt terug en krijgt een schone start, de andere drie luisteren verder niet meer en krijgen een OCS voorgeschoteld.

Vijf minuten later is de start van de Uniformklasse. De Bolocan zit bij de pinend en kan zich niet goed inhouden. Vlak voor de start gaan ze er overheen. De Twister probeert een dipstart maar komt een aanstormend veld tegen dat geen gaatjes open laat voor dippende boten. De Twister moet mee en krijgt ook de X vlag voorgeschoteld. Zowel de Bolocan als Twister komen terug en zo gaat de hele groep zonder verdere incidenten naar de bovenboei.

Om 13.00 uur heeft de Viktorklasse een mooie start en zo is iedereen voor de tweede race onderweg.

Bij de benedenboei zien we de Daikin wel als eerste de boei ronden maar het hele veld zit haar vlak op de hielen. De EscXape komt van zijn groep als eerste, maar zij heeft ernstige spi problemen en vaart door naar het strand. Op dit moment verspeelt zij haar eerste plek en gaan andere boten haar met flinke vaart voorbij. Zij herstelt zich wel, maar moet bij de finish de Stampede voor laten gaan en eindigt in gezeilde en gecorrigeerde tijd als tweede.

De Gems en Daikin komen tegelijk over de finishlijn. Maas , Triple P en Rosetta volgen. Rosetta gijpt vlak voor de finish zonder noemenswaardig aan snelheid in te boeten. Tenslotte wint Rosetta in gecorrigeerde tijd. Ook de Van Uden TUD komt full speed over de lijn, aanmerkelijk beter zeilend dan voor de winterstop.

Onder onze ogen maakt de Elan een heftige schuiver en ten gevolge daarvan valt de roerganger onfortuinlijk op de bodem van de kuip. We hopen zonder fysieke gevolgen. De Albatros draait langzaam op de veranderende stroom en zo zien we de Mojo met Kurhaus en Pier op de achtergrond stuivend over de lijn komen. Ondanks de kou is het weer flink genieten.

Bij de einduitslag van de Viktorklasse voert de Haddock wederom het veld aan.

Als de laasten zijn gefinished gaat het anker op. De Albatros koerst havenwaarts, waar de protestcommissie wacht. Twee protesten zijn hun deel. Een heropening die niet wordt heropend en een indringstart van de Nada die haar een DSQ op levert.

Het wedstrijdcomité kijkt terug op een koude dag waarop twee mooie potten gezeild zijn.

www.ijspegel.com

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: