Na de kantelkiel nu het hydrofoil zeiljacht

  • Author: Ice
    Date: wo, 21/02/2007 - 18:47

eXplorius wint Pininfarina Design Award met hydrofoil zeiljacht

Pininfarina, beter gekend als het Italiaans designbureau en producent van autoonderdelen organiseert elke jaar de prestigieuze ontwerpwedstrijd Pininfarina Design Award.

Het ontwerp van een hydrofoil zeiljacht won in 2006 de eerste prijs en introduceert hiermede misschien een totaal nieuw type zeiljacht.

Het zeer innovatief maar volgens mij zeer gewaagd eXplorius ontwerp is op zijn minst revolutionair te noemen. Wanneer de theorie klopt zou dit wel eens een heel andere verhaal kunnen geven aan het zeilen zoals we het nu kennen.

eXplorius claimt dat het glijden over het water (en golven) kan oplopen tot 32 knopen. Een kleine rekensom leert ons dat korte transatlantische oversteken (Gran Canaria naar Antigua is zo'n 3000 zeemijl ) dan nog slechts 4 tot 5 dagen duren.

Aanschouw het wonder:

www.freidling.com/explorius.html

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens is een Belgisch zeezeiler, is stichter van ClubRacer en begeleidt als Digital Manager bedrijven met hun Omnichannel e-commerce strategie en Marketing automation. Sinds 1979 is hij wedstrijdzeiler. Was schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, werd 2x Nederlands kampioen, won 2x de Antwerp Race (IRC en Sportboten) en werd met het ClubRacer zeilteam verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Comments

Voor u geselecteerd: