Na de kantelkiel nu het hydrofoil zeiljacht: eXplorius

  • Author: Ice
    Date: wo, 21/02/2007 - 18:47
    Tags:
eXplorius

Het ontwerp van een hydrofoil zeiljacht eXplorius wint de Pininfarina Design Award en introduceert hiermede misschien een totaal nieuw type zeiljacht. Pininfarina, beter gekend als het Italiaans designbureau en producent van auto onderdelen organiseert elke jaar deze prestigieuze ontwerpwedstrijd.

De eXplorius met hydrofoils is een zeer innovatief maar volgens mij zeer gewaagd ontwerp en is op zijn minst revolutionair te noemen. Wanneer de theorie klopt zou dit wel eens een heel andere verhaal kunnen geven aan het zeilen zoals we het nu kennen.

Arnold Freidling, de eXplorius ontwerper, claimt dat het glijden over het water (en golven) kan oplopen tot 32 knopen.
Een kleine rekensom leert ons dat korte Trans-Atlantische oversteken zoals van Gran Canaria naar Antigua (3000 zeemijl) dan nog maar 5 dagen zullen duren.

eXplorius design

eXplorius zeiljacht

Labels

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: