30ste Zwitserleven Ronde om Texel brengt vernieuwingen

’s werelds grootste catamaranrace eenvoudiger en goedkoper

De dertigste Zwitserleven Ronde om Texel brengt de nodige vernieuwingen met zich mee. Zo krijgen de recreatieve deelnemers hun eigen klassement, de zogenaamde zilveren vloot. Dat betekent dat zij geen lid hoeven te zijn van een bij het Watersportverbond aangesloten zeilvereniging en geen meetbrief en startlicentie hoeven te hebben. Dat maakt deelname aan ’s werelds grootste catamaranrace eenvoudiger en goedkoper.

Een tweede verandering is de feesttent. De nieuwe exploitant en cateraar brengt de ouderwets gezellige sfeer weer helemaal terug. Vanaf 6 maart kunnen de zeilers zich inschrijven voor Zwitserleven Ronde om Texel, die op zaterdag 23 juni 2007 plaatsvindt.

De totale vloot start wel gelijktijdig, dus de sensatie van honderden cats op een lijn van één kilometer blijft hetzelfde. Alleen strijden de teams in de zilveren vloot nu om de aanmoedigingsprijzen voor de drie beste prestaties. Gedurende de Rondeweek kunnen ze tevens meedoen aan de traditionele Horsttocht en volop genieten van het tent- en strandgebeuren. Zij betalen 100 euro inschrijfgeld en de wedstrijdzeilers 110 euro. De deelnemers in de gouden vloot moeten daarnaast aan alle eisen voldoen. Dat betekent dat ze lid moeten zijn van een bij het Watersportverbond aangesloten zeilvereniging en dat ze in het bezit moeten zijn van een meetbrief, startlicentie en eventueel een sponsorcertificaat. Daarmee kunnen zij ook hun krachten meten tijdens het officiële Nederlandse kampioenschap catamaranzeilen, de Texel Dutch Open van 20 tot en met 22 juni 2007.

Het sociale karakter van de Zwitserleven Ronde om Texel krijgt in het jubileumjaar een boost. Uitbater Mark Röple zal de kwaliteit en uitstraling van zijn naastgelegen strandpaviljoens De Zeester en De Buren voortzetten in de feesttent. Daarmee wordt het weer een ouderwets ‘Texel-feestje’, waarbij de zeilers en aanhang centraal staan. Zo kunnen ze eten en drinken in de zeilerslounge, shoppen bij de ondernemers, genieten van ontspannende muziek en ’s avonds swingen op het repertoire van top DJ’s en bekende bands.

Rondecoördinator Edwin Lodder licht de veranderingen toe:

“Het wedstrijdelement van de Ronde is in de afgelopen dertig jaar een steeds belangrijkere rol gaan innemen. Er komen toppers vanuit de hele wereld naar Texel. Deze ontwikkeling ging gepaard met meer wedstrijdvoorschriften, waardoor het voor veel recreatieve deelnemers moeilijker en duurder werd om mee te kunnen blijven doen.”

Zij bleven in toenemende mate weg. Dat was de reden dat de organisatie, in overleg met het Watersportverbond, besloot de deelname voor recreanten sterk te vereenvoudigen en goedkoper te maken.

Lodder: “Uit de vorig seizoen gehouden enquêtes bleek dat er bovendien onvrede over het tentprogramma heerste. Dat hebben we uiterst serieus genomen en we denken dat we nu een goede oplossing hebben gevonden. Hopelijk leiden alle wijzigingen tot een groots jubileumfeest.”

Foto © Pierrick Contin

www.roundtexel.com

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: