Ruim 90 zeiljachten aan de start tijdens de Goofies Race februari

Alleen klachten over zonnebrand tijdens de afgelopen Goofies race

Afgelopen zaterdag werd met zonnig weer en mooie wind de Goofies zeilrace gevaren op de Oosterschelde voor Colijnsplaat. De ruim 90 zeiljachten voeren onder deze haast perfecte omstandigheden een prachtige race.

Behalve de snelheid (het moet altijd harder om te winnen) was vooral de zon een probleem. Omdat het winter is hebben veel zeilers de gevolgen van de zon op het water onderschat. Zij vergaten zich in te smeren met zonnebrandolie met als gevolg een flink aantal rode en strakke koppen.

Veel bruinvissen.

De Oosterschelde is het thuiswater voor een aantal bruinvissen. Tijdens veel Goofies wedstrijden komen de deelnemend zeilers dan ook bruinvissen tegen. Omdat de Oosterschelde door de geringe wind bijzonder vlak was zagen deze keer bijna alle zeilers groepen bruinvissen die tussen de zeilende boten doorzwommen.

Valse start en mooie baan

Voor de (nep)Goofen was de wedstrijd deze keer lastig.
De weersvoorspellingen spraken elkaar tegen:wegvallende wind of juist
aantrekkende wind uit het Noorden of Noordwesten waren de opties.
Een moeilijk uitgangspunt voor de keuze van de baan. De gok van de Goofen om de boten op een baan van 12 tot 15 mijl het vaarwater de Hammen in te sturen pakte goed uit. Met de iets aantrekkende wind uit het noordnoordwesten was dat een perfecte baan met een mooi in de winds rak.

Ook de IMS start viel niet mee

In verband met het lage water, net na laagwater en springtij moest de start van de diepstekende IMS boten deze keer worden verschoven.
Voor de start bleek een van de merktekens van de startlijn door de storm van de afgelopen periode omgewaaid en verdwenen. Een paal met een Nederlandse vlag verving dit teken. Ondanks de ideale omstandigheden voor de start: stroom en wind tegen, jutte de IMS zeilers elkaar zo op dat ze massaal te vroeg over de lijn gingen. Een algemene terugroep en een herstart was het gevolg.

De uitslag

Bij de IMS zeiljachten won Peter de Ridder uit Gorkum met zijn boot de Checkmate 3 voor Arne Hubregtse uit Scharendijke met de Flin en Schipper Bol en het team van Gideon Messink met hun nieuwe Bolidt/No Limit die 3e werd.

Bij de ORC-CLUB zeiljachten was de eerste plaats voor schipper Johan Bol uit Goes met zijn boot de A Boen voor de Cruiser-Racer met schipper Ice uit Antwerpen (BEL) en het Clubracer Team. Derde werd de Playstation 4 van Luc Feremans met stuurman André Nelis uit Antwerpen (BEL)

Bij de ongemeten zeiljachten Won M. Drontmann uit Vucht met zijn boot de Hawk voor de familie Wams uit Wolphaartsdijk met de Crossroads en de Achirou van Katrien Claessens uit Brasschaat (B) die derde werd.

Download hier alle uitslagen:

IMS
ORC-Club
Ongemeten

Meer Goofies Race foto's en de discussies via het enige echte Goofies Race forum

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: